Ce planuri are Vladimir Putin? Războiul din Ucraina s-ar putea extinde în statele vecine

Vladimir Putin visează la mai mult decât Ucraina! Războiul din Ucraina s-ar putea extinde în statele vecine, avertizează ministrul Apărării din Germania. Boris Pistorius, reamintind, totodată, de ultimele amenințări ale Kremlinului asupra statelor baltice (Estonia, Letonia și Lituania).

Din punctul lui de vedere, ar trebui să fie luată în calcul posibilitatea ca armata rusă să atace un stat membru NATO peste „cinci, opt ani”.

„Auzim ameninţări de la Kremlin aproape în fiecare zi – cel mai recent din nou împotriva prietenilor noştri din statele baltice. Trebuie să ne consolidăm rapid capacităţile de apărare, în contextul urgenţei situaţiei ameninţării.

Aşadar, trebuie să luăm în calcul faptul că Vladimir Putin ar putea chiar ataca o ţară NATO cândva. Dacă ar fi să se întâmple, acest lucru ar avea loc peste cinci, opt ani, începând de acum”, a zis Boris Pistorius, relatează cotidianul german Tagesspiegel.

Germania nu mai vrea să ofere ajutor militar Ucrainei

Boris Pistorius dorește reintroducerea serviciului militar obligatoriu în Germania până în aprilie 2024. Din punctul lui de vedere, industria apărării din Germania ar trebui îmbunătățită.

Oficialul german a respins cererile de suplimentare a ajutorului militar acordat armatei ucrainene. Potrivit spuselor sale, Germania nu își permite să ajungă la „epuizare” şi să lase poporul german „lipsită de apărare”.

„Cu un mecanism al datoriei în forma actuală, nu vom trece traversa aceste crize teferi”, a adăugat el.

Boris Pistorius
Boris Pistorius (SURSA FOTO: Bundesministerium der Verteidigung)

Republica Moldova, ținta unei campanii de dezinformare

La rândul său, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a informat, vineri, că ar putea avea loc relansarea unor campaniilor de dezinformare și manipulare a opiniei publice pentru a destabiliza securitatea regională. Țintele campaniei de dezinformare sunt:

  • compromiterea relațiilor diplomatice ale Republicii Moldova, în special relațiile moldo-ucrainene;
  • scăderea încrederii și a intensității cooperării la toate nivelele dintre autoritățile din Republica Moldova și Ucraina;
  • reducerea interoperabilității de asigurare a securității regionale existente între organele de securitate, apărare și ordine de drept ale Republicii Moldova și ale Ucrainei.

Conform Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, un grup de persoane se pregătește să acuze Guvernul de la Chișinău de acțiuni orientate împotriva unor oficiali ucraineni.

În grupul de manipulatori se regăsesc foști ofițeri de informații ai Republicii Moldova, demiși din funcțiile lor din cauza unor acțiuni coruptibile, însușirea banilor publici, abuz de putere, sechestrări de persoane, interacțiuni nesancționate cu servicii speciale străine.