În cadrul reuniunii Comitetului Militar al NATO, Mircea Geoană a explicat că Alianța se confruntă cu multe provocări serioase. Secretarul general adjunct a dat și câteva exemple, numind războiul, terorismul și instabilitatea.

NATO se confruntă cu multe provocări serioase

De asemenea, înaltul oficial a explicat că Alianța are trebuie să fie puternică, deoarece regimurile autoritare „ne amenință valorile”.

„În prezent, ne confruntăm cu multe provocări serioase. Război, terorism, instabilitate. Regimuri autoritare care ne amenință valorile. Avem nevoie de un NATO puternic mai mult ca oricând. Și un NATO puternic este ce avem în prezent. În ultimul deceniu, Alianța noastră a trecut prin cea mai mare transformare a sa de la sfârșitul Războiului Rece”, a spus Mircea Geoană.

În momentul de față, forța de reacție rapidă a Alianței dispune de un număr mai mare de militari aflați în stare de alertă. Totodată, NATO are capacități militare mai mari și sisteme de comandă și control mai eficiente.

Oficialii Alianței vor face tot ce este necesar pentru a asigura securitatea

Toate capacitățile sunt testate în cadrul exercițiilor militare ale alianței, conform explicațiilor oferite de Geoană.

„Desigur, toate acestea costă bani, timp și energie. La summitul NATO de anul trecut de la Vilnius, liderii alianței au convenit asupra țintei de 2% din PIB pentru cheltuielile pentru apărare”, a mai spus secretarul general adjunct.

Potrivit anunțului făcut de Mircea Geoană, oficialii NATO vor face tot ce este necesar pentru a asigura securitatea popoarelor și națiunilor membre.

„La summitul din acest an de la Washington D.C, vom merge mai departe. Vom face tot ceea ce e necesar pentru a asigura securitatea popoarelor și națiunilor noastre și da, a sistemului internațional bazat pe reguli. Vom întări apărarea noastră colectivă, în special apărarea antiaeriană și antirachetă. Vom mări sprijinul acordat Ucrainei”, a conchis acesta.

Mircea Geoană a vorbit despre mai multe riscuri

Amintim că Mircea Geoană a vorbit în ultima vreme despre mai multe riscuri. De exemplu, acesta Moscova nu dispune de resursele necesare pentru a ataca Republica Moldova.

Geoană a precizat că, din perspectivă militară, Republica Moldova nu are motive de îngrijorare. Cu toate acestea, există preocupări semnificative cu privire la posibilitatea unui război hibrid total, în contextul orientării proeuropene a Chișinăului și a apropiatelor alegeri prezidențiale.