Mircea Geoana a declarat marți că Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord este pregătită pentru un posibil al doilea val al pandemiei SARS-CoV-2 şi are un plan de sprijin al aliaţilor în caz de nevoie.

Totodată, acesta a mai transmis un mesaj video pentru cei care participă la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române.

„La NATO suntem pregătiţi pentru un posibil al doilea val al pandemiei şi de aceea am pus la punct şi am agreat un plan pentru a oferi sprijin aliaţilor, partenerilor noştri – un stoc de echipamente medicale, un fond de achiziţii pentru echipamente medicale, pentru a putea să fim pregătiţi în orice clipă pentru o eventuală situaţie mai dificilă”, a afirmat oficialul.

Care sunt prioritățile NATO

În ceea ce privește priorităţile NATO în timpul pandemiei, Miracea Geoana a precizat că singura preocupare a Organizației este aceea de a se asigura că această criză nu se va transforma în una de securitate.

„Principala prioritate aici, la NATO, a fost să fim siguri că această criză sanitară şi criză economică să nu se transforme într-o criză de securitate, că forţele noastre rămân vigilente şi că suntem gata în fiecare moment să apărăm toţi aliaţii, un miliard de cetăţeni, împotriva oricărei ameninţări şi asta facem în fiecare zi şi acest lucru este important”, a punctat Mircea Geoană.

Legat de evoluția pandemiei, în România, situația continuă să fie alarmantă. Potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore au fost 1.136 de cazuri noi, din 20.552 de teste efectuate. Alte 41 de decese au fost raportate de autorități după infectarea cu noul coronavirus. La terapie intensivă sunt internați 460 de pacienți.

De asemenea, până la data de 8 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 97.033 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

40.838 de pacienți au fost declarați vindecați și 12.590 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.136 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 618 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Tot până marți, 3.967 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.