Potrivit sursei citate, la reuniune au participat Înaltul Reprezentat pentru afaceri externe şi politica de securitate şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, Josep Borrell Fontelles, precum şi miniştrii apărării din Finlanda, Suedia şi Australia, evenimentul desfăşurându-se în sistem videoconferinţă.

Rolul important jucat de NATO în sprijinul aliaţilor

„Dezbaterile ministeriale au evidenţiat rolul important jucat de NATO în sprijinul aliaţilor şi partenerilor pentru contracararea pandemiei, prin acţiuni specifice cum sunt: zborurile pentru transportul echipamentelor esenţiale, operaţionalizarea spitalelor de campanie şi sprijinirea eforturilor autorităţilor civile. În context, miniştrii apărării au aprobat planul de operaţii care defineşte modul de răspuns al Alianţei în cazul unui potenţial nou val de COVID-19, inclusiv prin crearea unor capacităţi de depozitare a echipamentelor medicale şi operaţionalizarea unui Fond pentru finanţarea eforturilor aliate în domeniu. Astfel, ministrul Ciucă a prezentat disponibilitatea ţării noastre de a pune la dispoziţia Alianţei o facilitate de depozitare a materialelor sanitare din rezerva NATO, ca o contribuţie concretă la Planul aliat de răspuns la pandemia curentă”, se precizează în comunicatul MApN.

Oficialul român a evidenţiat eforturile MApN întreprinse la nivel naţional, în sprijinul limitării răspândirii virusului şi a protejării populaţiei şi forţelor armate.

„Totodată, s-a agreat consolidarea măsurilor existente în domeniul rezilienţei şi pregătirii civile şi utilizarea mecanismelor şi capabilităţilor NATO pentru gestionarea efectelor pandemiei, cu accent pe sectoare cum sunt energie, transport, infrastructura critică, telecomunicaţii şi sisteme de sănătate. Au fost subliniate nevoia de intensificare a coordonării inter-aliate în procesul de eliminare a efectelor pandemiei şi importanţa contracarării campaniilor de dezinformare şi de propagandă lansate de unii actori împotriva NATO”, se mai arată în comunicatul transmis de MApN.