NBG (acţionarul majoritar de la Banca Românească) a informat într-un comunicat că va oferi opt noi acţiuni proprii pentru 11 acţiuni Alpha Bank, prezentă şi ea pe piaţa din România.

‘National Bank of Greece confirmă că a trimis o propunere de fuziune către Alpha Bank’, a anunţat NBG, precizând că oferta a fost făcută pe data de 18 ianuarie. ‘La data de 3 februarie NBG şi Alpha Bank au semnat un acord pentru negocieri exclusive şi confidenţiale’, a mai adăugat NBG.

‘Propunerea de fuziune va da naştere celei mai mari bănci din Grecia’, a informat preşedintele NBG, Vassilis Rapanos.

Zvonurile cu privire la acestă operaţiune au declanşat o creştere puternică a acţiunilor celor două bănci, iar ulterior tranzacţionarea acţiunilor NBG şi Alpha Bank a fost suspendată la bursa de la Atena. În momentul suspendării titlurile NBG erau în creştere cu 2,14 procente iar acţiunile Alpha Bank au crescut cu 6,32 procente.

Statul grec se confruntă cu o criză fără precedent a datoriei publice şi a încurajat băncile locale să-şi combine resursele pentru a ajuta la scoaterea din recesiune a economiei.

În octombrie 2003, National Bank of Greece (NBG) a cumpărat pachetul majoritar de la Banca Românească, deţinând în prezent 89,07 la sută din capitalul social al acesteia. Banca Românească are o experienţă de 17 ani, un capital social de 200 de milioane de euro şi o reţea naţională formată din 146 de sucursale. Un alt acţionar important este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) care deţine 10,21% din capitalul social al băncii.

Alpha Bank este prezentă şi ea pe piaţa din România, alături de alte bănci din Grecia precum EFG Eurobank (Bancpost), Piraeus Bank şi ATE Bank.
SURSA: Agerpres