Tranzacţia a fost aprobată de consiliile directoare ale celor două bănci precum şi de Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei – HFSF, principalul acţionar al băncilor elene, a precizat Qatar National Bank într-un comunicat de presă. Finalizarea tranzacţiei, care depinde de aprobarea aprobărilor necesare din partea autorităţilor de reglementare, este aşteptată să aibă loc în prima jumătate a anului viitor.

"Această tranzacţie este un pas semnificativ în viziunea Qatar National Bank de a deveni un lider în Orientul Mijlociu şi Africa până în 2017 şi o bancă de talie mondială până în 2030", a informat directorul general de la Qatar National Bank, Ali Ahmed Al-Kuwari.

Cel mai mare grup bancar elen, National Bank of Greece – NBG, prezent şi pe piaţa din România, a decis să-şi vândă întreaga participaţie deţinută la subsidiara sa profitabilă din Turcia, Finansbank, pentru a-şi acoperi deficitul de capital relevat în urma publicării testelor de stres derulate de Banca Centrală Europeană. Potrivit BCE, National Bank of Greece are un deficit total de capital de 4,6 miliarde de euro, din care 1,6 miliarde de euro în cazul scenariului de bază.

NBG a cumpărat Finansbank în 2006 pentru echivalentul a cinci miliarde de dolari, în ceea ce a fost atunci cea mai mare tranzacţie din sectorul bancar din Turcia. Deşi Finansbank a fost un factor de creştere pentru profiturile NBG, banca grecească a acceptat să-şi vândă participaţia la Finansbank pentru a respecta condiţiile din programul de asistenţă convenit cu Uniunea Europeană.

Finansbank are 658 de sucursale şi 12.884 de angajaţi şi în 2014 a contribuit cu 100 milioane de euro la profitul NBG.

Pe piaţa din România, în luna octombrie 2003 grupul financiar National Bank of Greece a cumpărat pachetul majoritar de la Banca Românească, deţinând în prezent 99,279% din capitalul social al acesteia. Cu un capital social de peste 700 de milioane de lei şi o reţea naţională de sucursale în majoritatea oraşelor importante ale ţării, Banca Românească are 22 de ani de activitate pe piaţa bancară din România. AGERPRES