Fundația Nadia Comăneci, condusă de însăși Nadia Comăneci, în calitate de președinte și Virgil Munteanu, vicepreședinte, are ca principal obiectiv încurajarea, susținerea și promovarea performanței în orice domeniu, pornind de la rezultatele sportive, la dezvoltarea educațională și profesională, până la calitatea vieții și familiei. De la înființare, în 2007, Fundația Nadia Comăneci a derulat diferite programe de susținere a gimnasticii românești, dar și de încurajare a practicării sportului în masă.

În 2018, urmând modelul unui program similar coordonat de Nadia Comăneci în SUA, Fundația Nadia Comăneci a lansat proiectul ”Nadia Sports Experience”.

Nadia Sports Experience – testare gratuită pentru sport

Proiectul ”Nadia Sports Experience” își propune creșterea interesului pentru sport și pentru activități de mișcare în aer liber, pentru copii și întreaga familie, și familiarizarea copiilor cu diferite discipline sportive, precum și identificarea și selectarea unor copii cu potențial sportiv pentru cluburile sportive.

Proiectul ”Nadia Sports Experience” se adresează copiilor de 7 – 12 ani și oferă șansa unică de a experimenta și testa abilitățile sportive la  peste 10 discipline sportive, printre care gimnastică artistică, judo, atletism, handbal, baschet, rugby sau tenis de masă.

”Eu și soțul meu Bart organizăm un proiect similar în SUA de mai mulți ani. Împreună cu echipa de la Fundație ne-am gândit că poate fi o opțiune și pentru România. ”Nadia Sports Experience” nu este neapărat despre performanță. Este despre bucuria de a face mișcare, despre șansa de a descoperi tinere talente pe care le putem îndruma spre disciplina sportivă potrivită”, explică Nadia Comăneci.

”Pașaport pentru sport” pentru 2000 de copii

Proiectul ”Nadia Sports Experience” a fost lansat în toamna anului 2018 prin desfășurarea unui prim eveniment de mare amploare, cel mai mare eveniment de testare și îndrumare sportivă, în Parcul Sebastian din București.

Evenimentul, adresat copiilor de 7-11 ani (clasele primare: pregătitoare – clasa a IV-a), a fost organizat de Fundația Nadia Comăneci, în parteneriat cu Primăria Sectorului 5, Centrul Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache” și Clubul Sportiv Școlar Steaua.

În prima zi a evenimentului, copiii participanți au putut testa 10 discipline sportive – handbal, baschet, tenis de masă, volei, judo, lupte greco-romane, gimnastică artistică, gimnastică ritmică, atletism, arte marțiale și rugby.

Fiecare copil a primit un ”Pașaport pentru sport” și pentru fiecare disciplină sportivă testată a primit o ștampilă în acest pașaport. La acumularea a cel puțin cinci ștampile în ”Pașaportul pentru sport”, copiii au fost răsplătiți cu premii surpriză, tricouri, medalii, diplome.

Peste 2000 de copii au fost prezenți în Parcul Sebastian în prima zi a evenimentului și cei mai mulți dintre ei nu s-au limitat la testarea a doar cinci dintre discipline.

Mai mult, în urma acestui eveniment, antrenorii parteneri au selectat mai mulți copii talentați, care ulterior au fost înscriși la diferite cluburi sportive. Iar Fundația Nadia Comăneci i-a răsplătit pe viitorii potențiali campioni, selectați în cadrul proiectului ”Nadia Sports Experience”, cu burse lunare, care să îi încurajeze și să îi susțină în demersul lor sportiv.

Mișcare în aer liber pentru toată familia

Proiectul ”Nadia Sports Experience” include și o componentă dedicată întregii familii, de încurajare a practicării sportului și mișcării fizice în aer liber.

Astfel, a doua zi a evenimentului din Parcul Sebastian a fost dedicată jocurilor și mișcării în aer liber, la care au participat nu doar copii, ci și părinți și bunici.  Aceștia s-au întrecut la mini fotbal, aruncat la țintă, handbal, baschet și chiar aerobic.

Toți copiii participanți au primit diplome și medalii ”Nadia Sports Experience.

Nadia Comăneci, o campioană printre viitori campioni

Nadia Comăneci a fost prezentă la evenimentul din Parcul Sebastian în ambele zile de eveniment, pe toată perioada de desfășurare, și s-a implicat în toate activitățile din parc.

Nadia nu s-a limitat la zona dedicată gimnasticii, ci a aruncat cu mingea de rugby, a aruncat la coșul de baschet, la poarta de handbal și a jucat o mini-partidă de tenis de masă, iar a doua zi a intrat în rândul zecilor de persoane care dansau sub îndrumarea unei antrenoare de gimnastică aerobică.

În ambele zile, Nadia a stat de vorbă cu copiii și părinții participanți la eveniment, a dat autografe și a făcut poze cu toți cei care și-au dorit o amintire unică.

”Numărul copiilor participanți la prima ediție a proiectului Nadia Sports Experience din București a întrecut cu mult toate așteptările noastre. Iar acest lucru ne bucură enorm. Înseamnă că am făcut o investiție bună, că este nevoie de astfel de evenimente și că sunt copii dornici să facă sport”, a spus Nadia Comăneci.

La eveniment au fost prezente și alte personalități din lumea sportului, printre care Ilie Năstase, Ion Țiriac și Mihai Covaliu, alături de primarul sectorului 5, Daniel Florea, sau ministrul tineretului și sportului de la acel moment, Ioana Bran.

Nadia Sports Experience 2019 – pe 5 și 6 octombrie 2019, în Parcul Sebastian

Anul acesta, Fundația Nadia Comăneci organizează a II-a ediție a ”Nadia Sports Experience”. Iar în weekendul 5-6 octombrie 2019, lansează o nouă invitație la evenimentul ”Pașaport pentru sport, în sectorul 5”.

Astfel, în primul weekend din luna octombrie, copiii sunt așteptați din nou în Parcul Sebastian din București pentru alte două zile de sport, distracție și mișcare.

În prima zi, pe 5 octombrie, copiii pot testa 10 discipline sportive: gimnastică artistică, gimnastică ritmică, atletism, handbal, volei, baschet, rugby, judo, lupte greco-romane, tenis de masă și badminton. Iar a doua zi, pe 6 octombrie, va fi din nou ziua dedicată familei, cu aerobic, mini fotbal, tenis de masă, badminton, baschet, aranjarea și doborârea cuburilor, puzzle cu piese sau aruncarea cercurilor la țintă.

Ca și anul trecut, copiii participanți vor primi un ”Pașaport pentru sport” și vor fi răsplătiți cu diplome, medalii și cadouri surpriză.

Totodată, în urma evenimentului, în cadrul acestui proiect, Fundația Nadia Comăneci va oferi  50 de burse copiilor care fac dovada înscrierii la un club sportiv în anul școlar 2019 – 2020.

Evenimentul este organizat de Fundația Nadia Comăneci în parteneriat cu Primăria Sectorului 5, Centrul Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache” și Clubul Sportiv Steaua. Evenimentul se bucură și de susținerea și prezența reprezentanților COSR, Federația Română de Gimnastică, Federației Române de Rugby și Federația Română de Judo.

Anul acesta ne bucurăm de implicarea antrenorilor, tehnicienilor și sportivilor de la CSS Steaua, CSM Onești, CSS Nr.1, CS Stirom, CS U.N.E.F.S., Club Român Sport Kontact K1, Caravana de Rugby dezvoltată de Federația Română de Rugby.

De la eveniment nu va lipsi Nadia Comăneci, alături de care sunt așteptate și numeroase alte personalități din lumea sportului românesc.

Sportghid.ro – ghidul complet al cluburilor sportive

Ediția a II-a a proiectului ”Nadia Sports Experience” aduce și o noutate: lansarea portalului sportghid.ro, care se dorește a deveni o bază completă de date a cluburilor sportive din ţară, oferind posibilitatea de căutare a tuturor opțiunilor și locațiilor unde este posibilă practicarea unei anumite discipline sportive.

Website-ul sportghid.ro va identifica rapid clubul potrivit, în funcţie de preferinţele persoanelor interesate. Și va răspunde, astfel, la întrebarea „unde să practic o disciplină sportivă în Bucureşti”, afişând o listă completă a cluburilor adecvate cu detaliile de contact.