Grupul privat de investiții de capital privat Scepter Partners înregistrat în Bermuda a lansat o oferta de preluare pentru producatorul de petrol si gaze australian Santos. Oferta totală este în valoare de 5,2 miliarde de dolari.

Tranzactia este notabilă din câteva motive.

În primul rând, este mare, de anvergură.

Eticheta de preţ de 5 miliarde de dolari face ca aceasta să fie una dintre cele mai mari achiziţii efectuate de un grup de capital privat în domeniul explorării şi producţiei în timpul crizei actuale din domeniul energiei.

Dar și mai interesantă este locația țintă.

Peste 90% din fondurile de investiții de capital privat focusate pe energie astăzi se concentrează pe SUA, cu investitorii instituționali mari fiind foarte atenţi la potențialul ridicat al petrolului de şist din această ţară – și pe infrastructura energetică asociată.

Dar Scepter merge în cealată parte a lumii pentru această investiție de energie. Cu Santos fiind primul producător australian de gaze naturale – cu operațiuni de explorare și producție pe uscat şi în larg.

Deci, ce este interesant în această achiziție făcută la mare depărtare?

În primul rând, piața gazelor naturale australiene este puternică. Si se pare ca apropierea de Asia va face țara un castigator atunci cand vine vorba de cursa curentă pentru construirea de noi capacităţi de producţie de gaze.

Dolarul australian este slab, iar acest lucru constituie un avantaj. Face investiţia mai ieftină Scepter, care este deţinător de dolari americani.

Un factor care intrigă îl reprezintă exploatările companiei australiene Santos în Asia de Sud-Est. Firma derulează proiecte de investiţii în Vietnam, Papua Noua-Guinee, Malaezia și Indonezia.

Aceasta este o regiune care beneficiază de din ce în ce mai multă atenție. Compania spaniolă de explorare și producție Repsol spunea la începutul acestei luni că va face în Sud-Estul Asiei una dintre zonele sale de investiții de bază -, împreună cu Brazilia și SUA.

Oricare sau toţi acești factori ar putea să fi ispitit Scepter în această achiziţie. Oricum ar fi, acest lucru reprezintă o salvă notabilă în era investiţiei capitalului privat în energie.

 

Citiţi articolul original pe site-ul OilPrice.com Copyright 2015