Potrivit amendamentului, punctul de pensie ar fi urmat să crească la valoarea de 1.875 lei, începând cu 1 ianuarie 2019. În varianta inițială a legii, susținută de Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă, creșterea punctului de pensie este etapizată pe următorii 3 ani. Astfel, abia la 1 septembrie 2021 valoarea punctului de pensie ar ajunge la 1.875 lei.

Pentru ca pensiile să poată creşte de la 1 ianuarie 2019, legea pensiilor, împreună cu amendamentul deputaților Pro România, trebuia să treacă și de Comisia de Muncă, iar după aceea de plenul Camerei Deputaţilor. În fine, pentru a intra în vigoare, legea trebuia promulgată de președintele Iohannis.

Însă măsura care ar fi bucurat milioane de pensionari a fost blocată la Comisia de Muncă. Într-o reacție pe pagina sa de Facebook, Victor Ponta susține că parlamentarii PSD din Comisie au îndeplinit ordinul de partid, devenind ciuma roșie tocmai pentru pensionarii din România.

„Din pacate, asa cum puteti vedea in filmuletul de mai jos, la Comisia de munca deputatii PSD au indeplinit ordinul de la Partid si au respins fara nicio discutie sau explicatie aceasta masura care era importanta pentru toti pensionarii ( au fost bine coordonati de catre dl Solomon de la Barlad. (…) Iata ca deputatii PSD din Comisia de Munca au acceptat sa fie ca o “ciuma rosie” tocmai pentru cei care i-au votat,” a conchis Victor Ponta.