Presa locală din Bihor a scris de curând că RCS&RDS a cumpărat în urmă cu câteva luni, proiectul unui parc solar din satul bihorean Gepiu, făcut de firma locala Novitas Electro.

Interesul RCS&RDS pentru parcurile solare se explică prin schema de sprijin pentru producătorii de energie regenerabilă, scrie eBihoreanul.ro. Conform legislaţiei româneşti, pentru fiecare megawatt produs prin energia solară, proprietarul parcului primeste patru certificate verzi, instrumente ce sunt apoi vândute furnizorilor de electricitate.

Datorii de 838 milioane de euro

Zoltan Teszari şi-a bazat dezvoltarea companiei încă de la înfiinţare pe împrumuturi bancare. În prezent, RCS&RDS are datorii de 838 milioane de euro, conform informaţiilor de la Ministerul Finanţelor Publice.

RDS are nevoie de bani

Adunarea Generală a Acţionarilor RCS&RDS a aprobat contractarea de către societate a unuia sau mai multor împrumuturi în valoare de până la 800 de milioane de euro, conform unui anunţ publicat în Monitorul Oficial. Durata maximă pentru aceste împrumuturi nu este mai mare de 10 ani, se mai arată în decizia companiei. RCS&RDS intenţionează să obţină aceşti bani de la bănci, instituţii financiare, fonduri de investiţii româneşti sau internaţionale.

Conform anunţului, Cable Communications Systems N.V. este deţinătoare a 88,7% din acţiunile companiei RCS&RDS, iar Zoltan Teszari mai deţine, în nume propriu, 1,84% din acţiunile companiei.