De ce a refuzat preşedintele să promulge actul normativ şi l-a retrimis în Parlament? "Argumentele sunt de natură politică, nu tehnică, economică", a declarat Radu Muşetescu, profesor de economie la ASE, în cadrul emisiunii.

"Ce se va naşte în urma acestei respingeri, va apărea o propunere mai bună?" – s-a întrebat analistul, anticipând că avem în faţă mai degrabă "un scenariu pesimist, negativ".

Muşetescu crede că pentru a găsi o explicaţie la opţiunea preşedintelui, trebuie luat în calcul "rolul recomandărilor de la instituţiile internaţionale", respectiv Fondul Monetar Internaţional, CE, BCE.

"Iohannis a mers pe cartea FMI şi a instituţiilor europene, care niciodată nu recomandă scăderea fiscalităţii, deoarece urmăresc echilibrarea bugetului pe termen scurt", a afirmat Radu Muşetescu.

El consideră că "orice reducere de fiscalitate are sens, e un pas în direcţia cea bună" şi a argumentat cu un studiu EY, conform căruia România are o "fiscalitate impovaratoare", cu o rată de taxare de 45%, nivel similar celui din ţările dezvoltate, dar nepotrivit unei ţări în dezvoltare, care necesită o povară fiscală mai redusă, pentru încurajarea mediului de business.

Profesorul de economie a mai arătat că la noi şi numărul taxelor este mare, ceea ce creează dificultăţi agenţilor economici la plata acestora. Muşetescu a citat un raport PwC, ce relevă că în România multe companii sunt nevoite să angajeze personal special pentru achitarea obligaţiilor către buget. Spre comparaţie, într-o ţară precum Suedia, lucrurile sunt mult mai simple, deoarece firmele plătesc numai 2-4 taxe pe an.

"Avem nevoie de o filozofie de guvernare. Obiectivul fundamental al unui guvern nu trebuie să fie echilibrarea bugetului, ci să facem în aşa fel încât economia să crească, şi să crească mai repede decât în alte ţări din zonă. Aceasta e singura şansă la prosperitate", a conchis Radu Muşetescu.