Muntenegrul este un mic stat muntos extrem de pitoresc de la Adriatica, având ceva mai mult de jumătate din mărimea Ţării Galilor şi o populaţie de 660.000 de locuitori, ceva mai mult decât Glasgow. Şi-a câştigat independenţa în 2006, atunci când populaţia a votat în cadrul unui referendum pentru a se separa de uniunea cu Serbia. Probabil că este mai cunoscut pentru că se presupune că aici s-a turnat filmul Casino Royale.

Fapt unic pentru un stat suveran, Muntenegrul nu are o monedă. Toate tranzacţiile sunt efectuate în euro, deşi nu a aderat la UE sau zona euro. Această particularitate a făcut din el un magnet pentru oligarhi ruşi şi pentru cei care doresc să ascundă sursa bogăţiei lor, precum baronii drogurilor irlandezi. Este deschis şi pentru cei cu interese legitime de afaceri, ca Nat Rothschild, care va îmbina plăcutul cu utilul, ducându-i pe oaspeţii săi să vadă atracţiile Golfului Kotor, unul din cele mai frumoase porturi naturale din Europa. Rothschild şi principalul său partener de afaceri, oligarhul rus Oleg Deripaska, au investit o mulţime de bani în betonul proaspăt turnat pe marginea apei, în Golful Kotor.

Ocazia se anunţă impresionantă, deoarece Nat Rothschild are o mulţime de nume celebre în agenda sa de contacte. A fost contemporan cu George Osborne la Universitatea Oxford, unde au fost în Club Bullingdon împreună, la cinci ani după David Cameron şi Boris Johnson. Rothschild a fost cel care i-a adus pe Osborne şi Peter Mandelson, împreună, pe iahtul lui Deripaska, în vara anului 2008, suscitând o mare vâlvă politică atunci când Osborne a dezvăluit ceea ce Mandelson a spus în privat despre Gordon Brown.

Atunci când Rothschild a dat o petrecere la New York, în 2008, principalul oaspete a fost Saif al-Gaddafi, fiul dictatorului libian, dar nimeni nu se aşteaptă ca acesta să se alature party-ului din Muntenegru.

Este de presupus că părinţii lui Nat vor participa. Tatăl său, Jacob, al patrulea baron Rothschild, este un bancher de investitii şi filantrop, iar mama sa, Serena, este proprietară de cai de curse, stabilind un record mondial în 2004 prin plata sumei de 4,7 milioane de lire pentru calul Magical Romance.

Cercurile sociale şi de afaceri îi includ şi pe oligarhul Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea, fostul şef al BP, Tony Hayward, dealerul de artă american Larry Gagosian, sau Roland Rudd, co-fondatorul grupului financiar de PR Finsbury.

În timp ce muritorii de rând sunt preocupaţi de reducerea cheltuielilor în aceste zile austere, oameni ca Nat Rothschild au cu totul alte griji, precum lipsa de spaţii de parcare pentru iahturi extrem de mari. Porturile de agrement din sudul Franţei şi Italiei au fost proiectate cu o generaţie în urmă, când un iaht mai lung de 100 de picioare era destul de rar, chiar şi pentru milionari ‘. ”Lady Ghislaine”, iahtul de pe care magnatul Robert Maxwell a căzut pierzându-şi viaţa în 1991, a fost o excepţie de 180 de picioare. Zilele acestea însă, ”Lady Ghislaine” nu ar fi nici pe departe suficient de mare pentru a figura pe lista primelor 100 de iahturi private. Un iaht de 240 de picioare ar ajunge în partea de jos a listei, în timp ce la numărul unu se află ”Eclipse” al lui Roman Abramovici, care are de trei ori lungimea iahtului lui Maxwell.

Miliardarii din Europa erau în pericol de a rătăci pe Mediterana în căutarea unui loc de amarare până când un grup de întreprinzători a decis să creeze Porto Montenegro, în Golful Kotor, care, atunci când va fi finalizat în cinci sau şase ani, va include un hotel de lux, un cazinou, 700 de apartamente şi 650 dane de iaht. Oaspeţii lui Nat Rothschild vor avea şansa de a arunca o privire locului, un lucru bun pentru business.

Lista oaspeţilor nu a fost făcută publică, dar potrivit unor surse din Muntenegru este atât de selectă încât numele lui Tony Blair ar fi cel mai plictisitor. Blair nu se va alătura oaspeţilor, deşi nimeni nu va fi surprins să-l vadă pe Mandelson acolo. Printre megabogaţi se crede ca a fost invitat Deripaska, proprietarul rus al celei mai mari firme de aluminiu din lume, Roman Abramovici, Peter Munk, şeful ungur al celei mai mari corporaţii de minerit de aur, magnatul minelor sud-africane Mick Davis şi Ivan Glasenberg, şeful Glencore, una dintre cele mai mari companii de mărfuri din lume.

Un alt invitat probabil este Tony Hayward, care a intrat în afaceri cu Nat Rothschild după ce a pierdut poziţia sa în fruntea BP din cauza deversării de petrol din Golful Mexic. Compania de comercializare de mărfuri fondată împreună este evaluată la peste 1 miliard de lire. Este posibil ca George Osborne, care s-a bucurat de ospitalitatea lui Nat Rothschild în trecut, să aprecieze că există un risc politic prea mare pentru a se bucura de high life în Muntenegru, în aceste momente.