Victoria Nuland a mai spus că tot mai multe companii americane sunt interesate să investească în ţara noastră, mai ales în domeniul IT, infrastructură şi energie. Încurajate de progresele în domeniul justiţiei şi statului de drept, tot mai multe companii americane sunt interesate să investească în România, dar – a precizat Victoria Nuland – toate acestea depind de cât de transparentă, clară şi deschisă va fi strategia guvernului în economie şi dacă politicile guvernamentale vor continua să aibă succes în ce priveşte transparenţa, deschiderea economiei, un nivel stabil al taxelor şi o îmbunătăţire a administrării companiilor de stat.

"Cu cât veţi face mai mulţi paşi înainte în aceste privinţe, cu atât veţi vedea mai multe investiţii americane aici", a spus oficialul american. Ca răspuns la o întrebare privind criticile aduse uneori procurorilor români că ar apela prea uşor la arestări şi că ar depinde prea mult de informaţii de la servicii, Victoria Nuland a comentat că, în ansamblu, SUA sunt impresionate de activitatea DNA.

"Evident, în orice societate democratică e foarte important de obţinut un echilibru între securitate şi protejarea vieţii private. Noi toţi ne străduim să obţinem acest echilibru. E interesant că numărul de cazuri de acţiuni în justiţie a crescut aşa de mult încât societatea civilă a ajuns să discute despre echilibru, în timp ce acum câţiva ani, toată lumea se plângea aici că nu sunt destule acţiuni în justiţie. Aceste dezbateri credem că sunt foarte sănătoase", a precizat Victoria Nuland. Aceasta a spus că, din punctul de vedere al SUA, România are un mare potenţial ca ţară de tranzit pentru energie, dar şi ca exportator, în special pentru părţi din Europa Centrală care nu sunt la fel de independente energetic, cum este România. Asistentul secretarului american de stat pentru afaceri europene a lăudat dorinţa României de a-şi moderniza tehnologa militară, dar şi rolul ţării noastre în lupta împotriva organizaţiei teroriste DAESH, aşa-zisul Stat Islamic. Victoria Nuland a mai spus că Washingtonul şi Bucureştiul lucrează împreună pentru a susţine negocierile de formare a unui nou guvern în Republica Moldova.

Sursa: RRA