Rapidă și ingenios numită „racheta monstru”, poate și pentru că Phenianul nu a denumit-o încă oficial, racheta a fost analizată pe toate părțile de diverse voci autorizate. Sau mai puțin autorizate, așa cum este cazul unui general în retragere care a spus că e vorba doar de o machetă, adusă pentru a face show, conform NI.

Dacă analiști experimentați recunosc că s-ar putea să nu fie doar o machetă, ei pun la îndoială utilitatea unei astfel de rachete gigantice, Harry Kazianis caracterizând-o drept un ”spruce goose” impracticabil. Scepticii vorbesc despre deficiențele acestei rachete enorme, alimentate cu lichid, fie pentru o „primă lovitură” surpriză, fie pentru supraviețuirea în scopuri de „a doua lovitură”, inclusiv dificultatea de a o ascunde, mobilitatea sa limitată și, probabil, timpul lung de alimentare.
„Nicio persoană sănătoasă nu ar da drumul aceastei bombe care ticăie prin mediul rural nord-coreean”, spune un expert.

Deci, dacă nu pare să aibă o utilitate suplimentară pentru Coreea de Nord, de ce este așa de importantă?

În primul rând, scrie NI, contează, alături de alte rachete care au fost prezentate la paradă, pentru că arată progresul pe care Coreea de Nord îl face în ceea ce privește armele strategice, în ciuda sancțiunilor și a presiunilor asupra lui Kim privind rachetele nucleare. Pe lângă producerea de rachete mari, Coreea de Nord a arătat că ar putea modifica, produce sau chiar face contrabandă cu componente interzise la import în temeiul sancțiunilor ONU. Chiar dacă racheta în sine se dovedește a fi mai mult „o demonstrație de tehnologie”, un pas în plus către o racheta balistică interccontinentală. Indiferent dacă e cu propulsor lichid sau solid, ea semnalează avansul continuu în programul strategic de rachete balistice al regimului de la Phenian.

Mai mult, nu ar trebui să considerăm această rachetă ca fiind utilă pur și simplu datorită dimensiunii sale. Având în vedere lunga istorie a Coreei de Nord de negare și înșelăciune, nu ar trebui să excludem posibilitatea ca Phenianul să dezvolte un model de bază care să-i permită să fie alimentat în ascuns. Faptul că racheta a fost prezentată pe un lansator mobil la paradă nu înseamnă că Phenianul nu ar putea pregăti și opțiuni pentru a o lansa de pe o instalație fixă.

În absența unor stimulente tangibile pentru Phenian, astfel încât să-l determine să se abțină de la testarea rachetelor baslistice continentale, dar și în contextul amenințărilor credibile pe care regimul Kim le face, s-ar putea să vedem în curând cum funcționează această rachetă și câte vehicule de reintrare poate transporta.