Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat astazi că reducerea inflaţiei este în principal motivată de scăderea cererii pentru bunurile de folosinţă îndelungată. “La bunurile de folosinţă curentă observăm o uşoară creştere dar nu atât de mare încât să întoarcă trendul actual inflatiei”, a adăugat Isărescu.

 

Pentru perioada imediat următoare BNR vede inflaţia în intervalul stabilit. “Avem proiectată pe noiembrie o inflaţie de 4,5%, anualizată. Apoi, datorită programatei majorări a accizelor, inflaţia va oscila între 4,2-4,5%. Prognoza noastră este, şi pe aceste coordonate, de 4,5%, a declarat Mugur Isărescu

 

Guvernatorul consideră că devansarea termenului de majorare a accizelor în euro va avea efecte directe asupra inflaţiei din lunile următoare. “Am ajuns cu acciza la produse din tutun la nivelul european. Acest lucru ne afectează la îndeplinirea ţintei. La noi, ponderea în coşul inflaţiei este mare. Din regiune, doar noi şi cehii avem o pondere în inflaţie a produselor din tutun la 5%”, a subliniat Isărescu.

 

Isărescu vede doua cauze principale de abatere a inflaţiei de la rata proiectată: “Amplificarea dificultăţilor de realizare a parametrilor bugetari programaţi şi inflamarea aşteptărilor de depreciere a leului sunt principalele noastre motive de îngrijorare”.

 

Guvernatorul a anunţat că ţinta inflaţiei pentru 2011 este de 3%, cu interval de variaţie de un punct procentual. “Este în scădere de la 3,5% cât ţintim pentru 2010. Este un lucru bun şi o ţintă realistă, care ne apropie de un nivel istoric. Mă refer la apropierea nivelului de 2% proiectat de BCE”.