„Economia creștere. Dacă te-ai lua după televizoare, totul ar trebui să se prăbușească în țara aceasta. Nu vrea. Nu vrea deloc să se prăbușească. Merge înainte!” a declarat guvernatorul BNR în cadrul conferinței „Inflația în ultimii 10 ani”.

Totuși, acesta susține că țara noastră are probleme de competitivitate în fața Cehiei, Poloniei și Ungariei, în aria în care ne-am aștepta cel mai puțin și anume la produsele agricole.

„În primul rând, aceste țări au stimulat mai puțin cererea agregată. Acest lucru s-a văzut la deficitul de cont curent. Noi suntem deficitul de cont curent la 3-4%, aproape de limită. (…) Nu mai putem să neglijăm. Economia este ciclică și ar fi foarte rău ca faza descendentă a ciclului să ne prindă cu un deficit extern mare. Marja noastră de manevră ar fi mult mai mică, și cu deficit bugetar,” a completat Mugur Isărescu.

În cea mai recentă prognoză, publicată la începutul lunii noiembrie, Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) estimează că economia României va crește în acest an cu 4,5%, o scădere cu 1 punct procentual față de nivelul de 5,5% estimat în iulie, până la 949,6 miliarde de lei.