'Cu ce ne-a ajutat pe noi cel mai mult FMI, ca să dau şi eu un verdict după atâţia ani de colaborare cu ei? Faptul că mixul de politici a avut o anumită consistenţă. Pentru că noi nu prea vorbim între noi, avem probleme de feudalism târziu, să spun aşa. Şi ei mergeau din loc în loc, de la instituţie la instituţie şi spunea 'stai domnule că ce faci aici nu prea se leagă cu ce face celălalt', a explicat guvernatorul BNR.

În opinia sa, reformele structurale sunt, în continuare, cele mai întârziate, iar a încerca să contracarezi efectele acestor întârzieri cu pârghii fiscale sau monetare poate duce la probleme mai mari.

'Cele mai intârziate sunt reformele structurale. Degeaba încerci să apeşi pe pârghii fiscale sau monetare, de la un anumit punct încolo e ca şi cum ai lua în exces un medicament în ideea că îl compensezi pe altul. Nu! Dacă dozajul nu este bun, mai faci o intoxicaţie sau ceva mai rău', a explicat Isărescu.

Potrivit guvernatorului BNR, dozajul dintre măsurile de politică economică este mult mai important decât fiecare măsură în parte.

'Dozajul este mai important decât medicamentul. Cred că este foarte tare această remarcă şi pentru politica economică. Dozajul între diverse elemente de politică monetară combinate cu diverse instrumente de politică fiscală. Acest dozaj este mai important decât orice altă măsură de politică monetară sau fiscală', a subliniat Isărescu.

El a mai spus că trebuie întărită şi legătura dintre politici şi piaţa muncii, care, de asemenea, par destul de îndepărtate. 'Cum a ajuns America, sau banca centrala, să spună că nu mai ţinteşte inflaţia ci rata şomajului', a exemplificat guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a ţinut să precizeze că Banca Naţională are rolul de a sprijini publicarea unor lucrări de specialitate în politică monetară, astfel încât mesajele să fie mai bine înţelese de public.