Mugur Isărescu: Evoluția prețurilor la combustibili a fost principalul factor care a contribuit la reducerea inflației

Mugur Isărescu a explicat că principalul factor care a contribuit la scăderea inflației în ultimele luni a fost ieftinirea combustibililor. Acest trend a fost determinat de scăderea cotației internaționale a țițeiului Brent, ceea ce a dus la reducerea prețurilor la carburanți.

”Aportul dominant la scăderea inflaţiei în perioada ultimilor luni l-a avut evoluţia preţurilor la combustibili. Şi această evoluţie pozitivă în sens descendent a preţurilor la combustibil s-a legat şi de corecţia cotaţiei Brent, deci preţurile la ţiţei pe plan internaţional. Reducerea acestor preţuri a dus şi la variaţie pozitivă în sens de descreştere a preţurilor la carburenţi”, a declarat el.

El a mai precizat că ritmul dezinflației este încetinit de intensificarea presiunilor asupra prețurilor la produsele alimentare și la servicii.

Guvernatorul BNR a spus că rata inflației CORE2 ajustat a înregistrat o scădere în primul trimestru din 2025, ceea ce reprezintă o evoluție pozitivă, însă a subliniat că procesul de dezinflație este frânat de creșterea costurilor în sectoarele alimentare și de servicii, pe fondul menținerii unor cheltuieli ridicate cu forța de muncă.

”O evoluţie să spunem încă pozitivă, sperăm să fie şi mai bună în viitor, a avut rata inflaţie CORE2 ajustat, ea s-a redus în trimestrul I 2025, dar dezinflaţia este încetinită de presiuni în creştere în cazul produselor alimentare şi serviciilor unde costurile nu au scăzut dimpotrivă au crescut, datorită costurilor încă ridicate cu forţa de muncă”, a afirmat Isărescu.

România rămâne țara cu cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană

Amintim că rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a continuat să se reducă în aprilie, ajungând la 2,4%, conform datelor publicate de Eurostat. Cu toate acestea, România rămâne statul membru cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar, înregistrând un avans de 4,9% al prețurilor față de aceeași perioadă a anului trecut.

În aprilie, cele mai mici rate anuale ale inflației au fost raportate în Franța (0,9%), Cipru (1,4%) și Danemarca (1,5%). La celălalt capăt al clasamentului se află România (4,9%), urmată de Estonia (4,4%) și Ungaria (4,2%).

Comparativ cu luna martie, inflația anuală a scăzut în 13 dintre cele 27 de state membre, inclusiv în România, unde a coborât de la 5,1% la 4,9%. În trei state a rămas neschimbată, iar în alte șapte a înregistrat o creștere. Mai multe puteți citi aici.