Consiliul Local al Sectorului 1 a adoptat în şedinţa de marţi, cu 17 voturi „pentru” şi şapte împotrivă, documentaţia tehnico-economică – studiu de fezabilitate pentru investiţia „Sistem automat de închiriere biciclete Bucureşti – Sector 1”.

Investiţia este evaluată la o valoare maximă de 26 de milioane de lei cu TVA 19%, din care lucrările de montaj ar urma să reprezinte 1,5 milioane lei.

Proiectul prevede un număr minim de 44 de staţii inteligente de predare şi preluare a bicicletelor, 390 de biciclete inteligente mecanice prevăzute cu computer de bord, 15 triciclete pentru seniori şi 15 triciclete pentru persoane cu dizabilităţi, centru de operare cu sistem integrat software şi hardware de gestiune şi comunicaţii.

Durata de realizare este estimată la nouă luni, după semnarea contractului de proiectare şi execuţie.

În referatul de aprobare se arată că în Sectorul 1 sunt necesare măsuri susţinute de fluidizare a traficului rutier şi de decongestionare a străzilor secundare de maşinile parcate în spaţiile neautorizate.

Realizarea investiţiei urmează să fie eşalonată astfel: pentru anul 2019 suma de 1.017.003 lei, iar pentru 2020 suma de 24,989.490 lei. Investiţia va fi amplasată pe domeniul public al Sectorului 1.

„Proiectul presupune implementarea unui sistem inteligent de mobilitate urbană alternativă, independent energetic, utilizând biciclete inteligente, sisteme de andocare şi terminale inteligente. Implementarea proiectului nu implică lucrări de construcţii, ci doar montajul, testarea şi punerea în funcţiune a componentelor sistemului”, se explică în referat.

În cadrul şedinţei, a luat cuvântul Claudia Florescu, reprezentant al Grupului de iniţiativă civică Kiseleff, care a dorit să ştie în ce constă urgenţa acestui proiect, astfel încât el să se regăsească pe convocatorul unei şedinţe extraordinare.

„De ce nu poate trece el prin procedura legală şi firească de dezbatere publică? Dacă avem şi noi cetăţenii ceva de spus despre acest proiect? Este totuşi o investiţie de 5 milioane de euro, atâta vreme cât infrastructura nu există”, a spus ea.