Moțiunea simplă împotriva lui Adrian Oros, respinsă

Camera Deputaţilor a respins recent moţiunea simplă a PSD intitulată „Agricultura României este atacată de cel mai periculos dăunător: ministrul Adrian-Nechita OROS!”.

Trebuie menționat că aceasta este a treia moţiune simplă a social-democraţilor respinsă în această sesiune parlamentară, după cele la adresa ministrului Economiei Claudiu Năsui şi ministrului Sănătăţii Vlad Voiculescu.

Astfel, deputatul PSD Adrian Chesnoiu a afirmat, la explicarea votului, că PNL şi USR-PLUS a dovedit că nu a înţeles nimic din jurământul depus în Parlament după validarea mandatelor deputaţilor. De asemenea, acesta a reproşat parlamentarilor AUR că nu au fost în sală pentru a îl da jos pe cel mai prost ministru al Agriculturii din ultimii 30 de ani.

Declarația lui Adrian Chesnoiu

„Domnilor liberali, domnilor userişti şi plusişti aţi arătat încă o dată că nu aţi înţeles nimic din votul şi jurământul de credinţă pe care trebuia să îl daţi faţă de ţară. Aţi votat în continuare în interes de partid şi faţă de cel mai mare dăunător al agriculturii cu care trebuiau să se confrunte fermierii aţi mai adăugat încă 166 alături de el. Ruşine. Din păcate, cei de la AUR trebuiau să fie prezenţi în sală ca să dăm jos cel mai prost ministru al Agriculturii din ultimii 30 de ani. Tocmai astăzi, când până în momentul de faţă nu aţi făcut nimic din promisiunile pe care le-aţi adresat fermierilor. Plătiţi despăgubirile, plătiţi motorina. Fermierii au nevoie de sprijin, nu de poveşti şi de voturi inutile. Ruşine”, a declarat în plen Adrian Chesnoiu.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Laurenţiu Leoreanu a replicat: „Cei de la AUR sunt în stradă. Vă ţin locul pe timpul zilei”.

Explicația ministrului Agriculturii

„Acum, precum lupii îmbrăcaţi în blană de oaie, pentru că tot vă place subiectul, vorbiţi despre problemele agriculturii acumulate în ultimii 30 de ani, agricultură pe care PSD a pus-o pe butuci şi aşteaptă ca noi, ca eu, să facem minuni într-un an şi jumătate, an de criză sanitară, lovit de fenomene meteo nefavorabile”, a explicat ministrul Agriculturii.

Liderul AUR George Simion a anunţat că reprezentanţii partidului vor protesta în Piaţa Universităţii împotriva restricţiilor luate de Guvern care nu vor avea ca efect scăderea numărului de infectări.

În schimb, deputatul PSD Daniel Suciu i-a transmis ministrului Agriculturii că este convins că „în ciuda suferinţelor, protestelor, toţi fermierii apreciază că sunteţi asortat cu mască şi batistuţă, dar batistuţa călcată în patru colţuri nu este despre agricultură şi despre ţăranii români”.

Deputatul USR-PLUS Alin Costel Prunean a anunţat că USR-PLUS va vota împotriva moţiunii simple, însă nu va acorda un cec în alt ministrului Oros şi va urmări cu atenţie la activitatea Ministerului Agriculturii. De asemenea, deputatul UDMR, Magyar Lóránd a precizat că Uniunea va vota împotriva moţiunii simple.

La dezbaterile de luni, deputatul PNL George Şişcu l-a citat pe fostul ministru al Agriculturii Petre Daea care a spus că este „o moţiune umedă şi de râs şi de plâns când am citit-o”.

La încheierea dezbaterii de luni, ministrul Adrian Oros a precizat că PSD nu a înţeles absolut nimic.

„Domnilor colegi de la PSD, nu înţelegeţi nimic, nici acum nu înţelegeţi absolut nimic. Fermierii au înţeles pentru că m-am întâlnit cu ei la ei acasă şi cu fermierii mici şi cu cei mare şi cu cei de la munte şi cu cei de la şes. Am fost în fiecare judeţ al lor şi fermierii au înţeles că niciun program pe care l-aţi lansat nu a avut legătură cu ei. Toate programele pe care le-aţi lansat nu aţi fost nici măcar unul în stare să îl faceţi dumneavoastră”, a spus Oros.