"Actuala guvernare PSD-ALDE a reuşit într-un timp record să provoace un haos generalizat în toate domeniile vitale – de la sănătate şi educaţie, la fiscalitate, justiţie sau infrastructură. În mai puţin de un an, guvernarea PSD-ALDE a aruncat la coşul de gunoi promisiunile făcute în campanie şi, odată cu ele, speranţele românilor într-un trai mai bun", susţin semnatarii moţiunii.

Potrivit documentului, "beneficiile unei creşteri economice substanţiale au fost anulate de măsurile populiste şi haotice luate în economie de cuplul de economişti de renume mondial Dragnea – Tudose împotriva mediului de afaceri şi a contribuabililor oneşti din această ţară".

Programul de guvernare a fost "o iluzie", iar actuala guvernare a devenit "ilegitimă prin minciună", afirmă parlamentarii PNL şi USR, conoform Agerpres.

"Nu doar că această guvernare a devenit ilegitimă prin minciună, dar a devenit un pericol real pentru oamenii şi firmele din această ţară. Iresponsabilitatea, prostia şi ticăloşia sunt puse împreună de Dragnea şi camarila sa într-o combinaţie letală, care nu poate conduce România decât spre dezastru", se arată în moţiune.

Parlamentarii semnatari mai susţin că PSD a preluat guvernarea cu o economie stabilă, cu perspective bune şi sănătoase şi a început să demoleze şi să improvizeze "o casă din chirpici".

"Şi v-aţi trezit acum că puneţi proptele la proptele, legaţi cu sârmă unde trebuie să bateţi piroane, în loc de cărămizi folosiţi cartoane, nu mai înţelegeţi care e structura de rezistenţă şi loviţi la temelie… şi nu încetaţi să prezentaţi această cocioabă, care evident că stă să cadă, ca pe o mega-inginerie arhitecturală. Poate pe dumneavoastră, domnule Dragnea, domnule Tudose, vă umflă râsul în sinea voastră, gândindu-vă la ce potlogărie faceţi. Dar pe români îi umflă plânsul când se uită în buzunar şi constată că toate preţurile cresc, ratele la fel, salariile scad sau, în cel mai fericit caz, rămân aceleaşi, contribuţia la Pilonul II de pensii scade, iar impozitele şi taxele cresc", afirmă iniţiatorii moţiunii.

Potrivit acestora, Liviu Dragnea şi Mihai Tudose au minţit angajaţii din sectorul public cu creşteri salariale de 25% care se dovedesc a fi "praf în ochi" şi nu au spus nimic în campania electorală despre mutarea contribuţiilor sau de "furtul de proprietate declanşat din Pilonul II de pensii".

Semnatarii moţiunii adaugă că actuala guvernare a "bulversat" pe toată lumea cu modificările aduse Codului fiscal. "Fără explicaţii clare, fără un studiu de impact, fără dialog şi susţinere din partea patronatelor şi sindicatelor, împotriva tuturor, aţi impus această harababură fiscală. Nici măcar parlamentarii care vă susţin din partea coaliţiei nu pot pune rămăşag că nu vor scădea salariile. E bomboana de pe colivă, după experimentul fiscal cu TVA split, prin care aţi băgat groaza în mediul de afaceri", completează ei.

Parlamentarii PNL şi USR susţin totodată că actuala guvernare a eliminat plafonarea contribuţiilor sociale, a plafonat indemnizaţiile pentru creşterea copilului, a reintrodus supraacciza la carburanţi, a majorat taxarea contractelor part-time.

Conform moţiunii, puterea de cumpărare a românilor scade în plină creştere economică, preţurile la carburanţi au crescut cu 12% numai din august până în noiembrie, electricitatea s-a scumpit cu 7% în octombrie faţă de septembrie şi preţul la gaze urmează să crească cu 6%.

Semnatarii moţiunii mai susţin că Liviu Dragnea "insistă" să atace independenţa Justiţiei.

"Domnule Dragnea, ar fi bine să înţelegeţi că românii nu acceptă şi nu vor accepta să dea liber la furat din bani publici prin companii cu acţiuni la purtător, după modelul de grup infracţional organizat Tel Drum, în spatele cărora sunt ascunse domenii imobiliare personale impresionante, anchetate de procurorii din România, Uniunea Europeană sau America de Sud. Domnule Dragnea, cu cât insistaţi să atacaţi independenţa Justiţiei, cu atât îi veţi convinge pe tot mai mulţi că, în realitate, urmăriţi doar închiderea propriilor dosare penale, iar demersul dumneavoastră va fi sortit eşecului. Ideea că PSD realizează o presupusă 'reformă în Justiţie' este echivalentă cu un nonsens, e ca şi cum hoţii strigă hoţii", se menţionează în document.

Potrivit acestuia, dacă există un "stat paralel" acesta este patronat de Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu.

"Dacă există un stat paralel, domnule Dragnea, domnule Tăriceanu, acela este cu certitudine patronat de dumneavoastră. Este statul în care domnesc hoţia şi înşelăciunea, statul în care nu dumneavoastră trebuie să fiţi în slujba poporului, ci poporul şi instituţiile statului trebuie să vă fie supuse şi obediente. Domnule Dragnea, statul paralel este cel pe care dumneavoastră îl puneţi la cale, statul în care liderul partidului de guvernare este acuzat de organizarea unui grup infracţional, iar tripleta odioasă Florin Iordache – Eugen Nicolicea – Şerban Nicolae conduce asaltul la instituţiile judiciare pentru schimbarea şefilor de parchete şi închiderea dosarelor dumneavoastră penale", mai spun semnatarii.

Ei adaugă că actualul Executiv are cel mai mare număr de demnitari, miniştri, secretari de stat, şefi de agenţii, dar "livrează cel mai prost exerciţiu guvernamental".

Parlamentarii PNL şi USR completează că demiterea Guvernului trebuie să ducă imediat şi automat la abrogarea ordonanţelor de urgenţă care au generat "haosul" fiscal şi să oprească "atacul" la independenţa Justiţiei.

Semnatarii moţiunii de cenzură solicită şi promovarea unui buget de stat pentru anul 2018 cu o pondere semnificativă a investiţiilor şi cu un nivel al deficitului substanţial sub 3%, precum şi reformarea instituţiilor şi companiilor care gestionează aceste investiţii publice.

Ei cer şi abandonarea oricăror proiecte de natură să afecteze independenţa Justiţiei ori menite să dilueze sau să dezincrimineze infracţiuni, iar Parlamentul, într-o colaborare instituţională cu Consiliul Legislativ, "să pună ordine" în legislaţie.

"Vă cerem, prin urmare, să votaţi prezenta moţiune de cenzură cu responsabilitate. Vă cerem să vă gândiţi la ceea ce ar fi trebuit să fie exerciţiul guvernării şi cât de departe este faţă de ceea ce le-aţi spus oamenilor atunci când le-aţi cerut votul. Nu sunteţi nici parlamentarii lui Dragnea, nici ai lui Tudose, nu sunteţi proprietatea politică a vreunui baron ori grup de interese. (…)Vă îndemnăm să votaţi pentru adoptarea acestei moţiuni de cenzură şi retragerea încrederii acordată Guvernului Tudose, pentru că ştim că este singurul lucru corect care mai rămâne de făcut în acest moment. Prin votul dumneavoastră, opriţi distrugerea economiei, încetaţi atacul la Justiţie, nu scoateţi România din Uniunea Europeană!", le transmit parlamentarilor reprezentanţii PNL şi USR.