Deocamdată nu se poartă negocieri concrete între cele două companii, dar sursele Globes nu exclud tranzacţii viitoare. Listată la bursa de la Tel Aviv, Melisron are o capitalizare bursieră de 1,3 mld. euro şi domină piaţa imobiliară comercială din Israel. Printre cele mai importante proprietăţi ale Melisron se numără Ramat Aviv Mall, cel mai scump centru comercial din Israel, cumpărat în 2009 de la Africa Israel – compania care deţine AFI Europe.

Africa Israel, companie controlată de miliardarul Lev Leviev, deţine în România mallurile AFI Palace Cotroceni şi AFI Palace Ploieşti, precum şi clădirile de birouri AFI Park care flanchează mallul din Cotroceni. Aceste proprietăţi sunt evaluate la aproape 600 mil. euro. Cel mai scump activ al AFI în România este AFI Palace Cotroceni, evaluat la 434 mil. euro.

CITIŢI ŞI Imperii imobiliare construite pe datorie

AFI Europe a scos la mezat mallul din Cotroceni încă de anul trecut, potrivit surselor Capital. Printre companiile interesate de o achiziţie este şi fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI). Într-un interviul acordat Capital, Alex Morar, CEO-ul NEPI, spunea că nu poartă discuţii privind achiziţia AFI Cotroceni, însă şi-a exprimat interesul pentru active de calitate superioară precum acesta.

Afacerile familiei Ofer în România

Melisron este o companie fondată de milionarul israelian născut în Galaţi Yuli Ofer. El a făcut parte din familia Ofer, pe care revista americană Forbes a plasat-o pe prima poziţie în topul celor mai bogate familii din Israel cu o avere estimată la 10,3 mld. dolari. Yuli Ofer a decedat în septembrie 2011, iar averea lui a fost moştenită de fiica sa Liora Ofer, după o dispută juridică cu fratele ei Doron Ofer.

Fratele mai mare al lui Yuli, Sammy Ofer, este mult mai cunoscut pe piaţa imobiliară românească. El a controlat până la moartea sa, în 2011, afacerile firmei Willbrook, care a dezvoltat controversatul turn de birouri Cathedral Plaza. Din 2011, activităţile companiei au fost preluate de fiul său Eyal Ofer, care în 2013 a vândut Cathedral Plaza omului de afaceri grec Ioannis Papalekas.

Eyal Ofer figurează acum pe prima poziţie în topul celor mai bogaţi israelieni, realizat de Forbes, cu o avere de 8,4 mld. dolari.

Te-ar putea interesa și: