”Comisia s-a reunit în repetate rânduri… Ultima asemenea întâlnire a a avut loc în staţiunea română de la Sinaria. Partenerii au căzut de acord să-şi intensifice munca, inclusiv prin crearea unui grup comun de experţi pentru a studia documentele recuperate din arhive”, a declarat Ministerului de Externe de la Moscova, citat de News.ro.

Rezultatele acestei activităţi vor fi sumarizate în cadrul următoarei întâlniri, care este programată să aibă loc în a doua jumătate a anului viitor la Moscova.

Declaraţia vine după ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a amintit miercuri că nu s-a întors încă aurul trimis pentru ”păstrare, nu confiscare” în Rusia, la aniversarea a 100 de ani de la plecarea primului vagon spre Sankt Petersburg, transmite TASS.

Isărescu: Documente atestate de ambele părţi

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat, miercuri după-amiază, la Iaşi, că transferul, în urmă cu o sută de ani, a tezaurului României în Rusia a avut loc în baza unei încrederi reciproce între cele două state, fiind atestat de documente autentice, care au fost păstrate cu mare grijă de toţi guvernatorii BNR.

'Plecarea aurului nostru este atestată de documente autentice semnate de ambele părţi, Guvernul român şi Guvernul rus, dar nu s-a mai întors nici după o sută de ani', a afirmat Isărescu. 

Acesta susţine că documentele originale care au stat la baza plecării aurului către Molscova 'au fost păstrate cu mare grijă' de către toţi guvernatorii BNR. 

'Garanţiile ruse şi predarea tezaurului BNR către factorii de răspundere ruşi se regăsesc în documente incontestabile întocmite atât la Iaşi, la predare, cât şi la Moscova, la primire, care poartă semnăturile şi ştampilele reprezentanţilor ruşi şi români, precum şi ai sucursalei Moscova a Băncii de Stat Ruse şi a reprezentanţilor băncii noastre naţionale. Aceste documente au fost păstrate cu mare grijă de toţi reprezentanţii BNR', a precizat guvernatorul BNR. 

El a adăugat că, în anii 1935 şi 1956, au avut loc restituiri de valori către România, 'dar niciuna dintre aceste restituiri nu a inclus restituirea vreunui gram de aur din tezaurul României'. 

Mugur Isărescu susţine că documentele aflate în arhiva BNR arată că în februarie 1916 au fost transferate la Moscova 1.738 de lăzi cu monede şi lingouri de aur, dar şi casetele de bijuterii ale Reginei Maria, iar în iunie 1917, alte 188 de lăzi. 

Şeful BNR a participat, miercuri, la manifestările dedicate împlinirii unui secol de când Iaşiul a devenit capitală de război, în cadrul cărora a avut loc şi o şedinţă festivă a Academiei Române.