Rusia va elabora ‘măsuri de retorsiune’ la noile sancţiuni anunţate de Washington împotriva Moscovei în legătură cu atacul cu agent neurotoxic Noviciok în Marea Britanie, a avertizat joi purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, citată de AFP şi TASS.

‘Partea rusă se va ocupa de elaborarea unor măsuri de retorsiune la acest nou demers inamical al Washingtonului’, a asigurat Zaharova într-o conferinţă de presă.

‘SUA au ales în mod conştient calea confruntării în relaţiile bilaterale care şi aşa sunt practic reduse la zero prin propriile lor eforturi’, a acuzat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus.

Aceste sancţiuni sunt introduse sub un ‘pretext inventat’, iar condiţiile de ridicare a acestora avansate de către Washington sunt ‘clar inacceptabile’ pentru Rusia, a afirmat ea.

‘Autorităţile ţării noastre sunt direct acuzate de utilizarea substanţei neurotoxice militare Noviciok, deşi partea britanică nu a fost în măsură să prezinte până acum nicio probă privind implicarea Rusiei’ în otrăvirea fostului spion dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, în martie la Salisbury, în Anglia, a subliniat Zaharova.

‘Rusia a distrus în totalitate stocurile sale de arme chime anul trecut’, mai susţine aceasta.

‘Inadmisibile, inamicale, ilegale’ … Kremlinul a denunţat joi puternic anunţul SUA privind instituirea unor noi sancţiuni economice împotriva Rusiei în legătură cu cazul Skripal, ceea ce generează temeri privind o nouă escaladare a tensiunilor între Moscova şi Washington, notează AFP.

La mai puţin de o lună după schimburile de amabilităţi la summitul de la Helsinki între preşedintele american Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin, la orizont se conturează o nouă confruntare între cele două puteri.

‘Considerăm absolut inacceptabil anunţul privind noile restricţii în legătură cu cazul Salisbury şi considerăm ilegale’ sancţiunile, a reacţionat mai devreme purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. ‘Noi dezminţim încă o dată în modul cel mai categoric orice fel de declaraţii privind o implicare a Rusiei’ în otrăvirea celor doi Skripal, a spus el.

Peskov a calificat SUA drept un ‘partener imprevizibil’, dar a adăugat că Moscova mai speră ‘ în relaţii constructive cu Washingtonul’: ‘Aceste relaţii nu sunt doar în interesul celor popoarelor noastre, ci şi al stabilităţii şi securităţii în lume’.AGERPRES