În goana nebuna după cash şi după cotă de piaţă, asiguratorii au coborât în mod periculos tarifele pentru poliţele RCA în opt luni ale anului, printre cei mai afectaţi fiind, în foarte multe cazuri, chiar soferii loviţi în trafic, prin amânarea în mod nejustificat a reparaţiilor şi prin scăderea calităţii serviciilor oferite. Prinşi în această cursă păguboasă a tarifelor, asigurătorii, cu mic cu mare, s-au văzut alunecând pe pierdere din această activitate, întrucât cheltuielile cu daunele, în special cele pentru vătămări corporale sau decese, au crescut extrem de mult.

Luna septembrie a adus primele ajustări în sus ale tarifelor la RCA pentru cei mai mulţi jucători de pe piaţă, brokerii fiind de părere că nu mai e loc de întoarcere la nivelul preţurilor, întrucât piaţa s-ar putea bloca. În aceste zile, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) defineşte noile criterii pe care asiguratorii trebuie să le îndeplinească de la 1 ianuarie 2012. Pe lângă posibile înăspriri ale condiţiilor privind poliţele RCA, asiguratorii trebuie să ia în calcul creşterea limitelor maxime de despăgubire pentru daune materiale, de la 750.000 euro la un milion de euro, dar şi pentru daunele nemateriale (daune corporale, decese etc.), de la 3,5 milioane euro la 5 milioane euro.

 „Nu cred că mai e loc pentru asiguratori să ducă tarifele în jos. Ei sunt deja cu mult sub normal, asumându-şi riscuri foarte mari. Dimpotriva, ar trebui să vedem majorări, măcar cât le cresc riscurile prin majorarea limitelor maxime de despăgubire, prin încorporarea inflaţiei şi a creşterii cursului de schimb“, spune Bogdan Andriescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societaţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR).

Preţul normal al poliţei RCA, dublu faţă de cel din prezent

Potrivit unei analize realizate la nivelul membrilor UNSICAR, prima minimă pentru asigurările RCA ar trebui să ajungă la 160-180 euro (700-780 lei), de circa două ori mai mare decât în prezent, când se situează la aproximativ 100 euro (420 lei). Potrivit brokerilor, doar prima tehnică minimă, care arată frecvenţa şi dauna medie la RCA, ar trebui să se situeze la 128 euro (560 lei), deci cu o treime peste tariful total mediu al RCA. Şi asta doar pentru ca asiguratorii să îşi acopere cheltuielile cu daunele.

Dacă peste această primă s-ar adauga şi cheltuielile de funcţionare ale companiilor  de asigurare, preţul minim ar trebui să urce la 160-180 euro. Brokerii spun că asiguratorii care vând sub acest tarif înregistrează pierderi.

Pierderi pentru companii. Cum se calculeaza preţul

Asigurările de tip RCA sunt păguboase apriori pentru companii. „Orice ai face, din vânzarea de poliţe RCA nu poţi face profit în România. Tot ce poţi face este să încerci sa-ţi limitezi pierderile, fie prin diminuarea preţului reparaţiilor, fie prin practicarea unor prime de asigurare conforme cu evoluţia daunelor“, spune Mădălin Roşu, şeful depar tamentului Daune al Generali Asigurări.

Preţul minim real al unei poliţe RCA ar trebui să fie de cel puţin 140 de euro, după cum arată un calcul al specialistului Generali. Atenţie însă, în acest calcul nu sunt incluse cheltuielile asiguratorului cu angajaţii, cu întreţinerea clădirii şi altele. Astfel, arată Roşu, la un milion de poliţe vândute şi utilizând valoarea medie a primei calculată de CSA (aproximativ 110 euro) o companie ar încasa 110 milioane de euro. Daunalitatea medie la acest volum de vânzări este de aproximativ 10%, adică 100.000 de daune, iar valoarea medie a daunei variaza între 1.000 şi 1.200 de euro.

Cu alte cuvinte, asiguratorul plăteste daune de 120 de milioane de euro. Din cele 110 milioane încasate, scazând 15% comisioane, ramân doar 93 de milioane de euro, adică cu 27 de milioane de euro mai puţin decât daunele plătite. Acest calcul simplu arată că, pentru a ajunge la un nivel de oarecare echilibru, valoarea medie a poliţei ar trebui să fie undeva la 140 de euro, în loc de 110 euro, cât este în prezent. Amintim însă ca pe piaţa locală există înca anumite companii care practică uneori prime şi sub 60 euro.

Scumpiri inevitabile

Deşi nu toţi o recunosc public, oamenii din companiile de asigurări din România accepta faptul că preţul poliţelor nu poate merge decât în sus. Persoanele contactate de Capital estimează o creştere de până la 20%-30% a primei de asigurare în cazul poliţelor RCA. Singura posibilitate de scădere sau menţinere a preţurilor este expusă de şeful UNSICAR: „Singura opţiune pe care aş vedea-o în sensul reducerii tarifelor ar fi să vină cu un pachet Casco-RCA, cum se practică în toata Europa“.