Moody’s apreciază că expunerea Enel la pieţe din Europa de Est, America Latină, Rusia, precum şi implicarea în domeniul energiei regenerabile este puţin probabil să compenseze riscurile cu care se confruntă pe pieţele sale de bază.

"În timp ce Moody’s se aşteaptă ca Enel să adopte în continuare măsuri pentru a limita impactul declinului cererii asupra profilului financiar al companiei, acestea nu vor fi probabil suficiente pentru a contracara riscurile şi presiunile în creştere", scrie în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

Enel s-a extins pe pieţele în curs de dezvoltare pentru a compensa performanţa mai slabă din Italia şi Spania, unde criza economică a redus cererea de energie. Moody’s invocă "intensificarea dificultăţilor macroeconomice, politice şi cerinţele sporite din partea autorităţilor de reglementare pentru firmele de utilităţi din Italia şi Spania".

Enel, cea mai îndatorată companie de utilităţi din Europa, a generat în prima jumătate a anului aproximativ 60-70% din veniturile sale de bază din Italia şi Spania.

Enel, care controlează compania de utilităţi Endesa din Spania, a anunţat că se aşteaptă la o redresare solidă a generării fluxului de numerar în a doua jumătate a anului, iar datoria companiei ar urma să scadă de la 47,5 miliarde de euro la 30 iunie până la 43 miliarde de euro la 31 decembrie 2012.

Enel este cea mai mare companie italiană în domeniul energiei electrice şi cea de-a doua companie europeană de utilităţi, în funcţie de capacitatea instalată. Este prezentă în 40 de ţări din întreaga lume, având o capacitate de producţie de 97.000 MW, şi vinde energie electrică şi gaze naturale către peste 61 milioane de clienţi.

În România, Enel are circa 2,6 milioane de clienţi, 93.000 kilometri de reţea şi aproximativ 5.000 de angajaţi.
Sursa: Agerpres