Situaţia acestei ţări ”ar putea să se degradeze serios în următoarele 12-18 luni”, iar riscul ca guvernul cipriot să intre în incapacitate de plată a datoriei ”a crescut în mod semnificativ”, în special din cauza dificultăţilor din sectorul bancar, anunță agenţia de evaluare financiară.
Moody’s, care subliniază că încheie astfel o perioadă de analizare demarată la jumătatea lunii noiembrie, plasează nota solvabilităţii Ciprului sub o perspectivă negativă, ceea ce înseamnă că ar putea să o reducă din nou în curând., potrivit Agerpres.
Principalul factor ce a determinat Moody’s să coboare cu trei trepte ratingul împrumuturilor guvernului cipriot îl reprezintă sprijinul masiv pe care băncile cipriote este posibil să îl solicite în anii ce vor urma. În plus, finalul negocierilor cu troica finanţatorilor internaţionali – FMI, UE şi BCE -, rămâne ”nesigur”, notează agenţia.
Moody’s atribuie ratingul ”Caa3” emitenţilor de slabă calitate ce prezintă un risc real de nerambursare. La 8 octombrie, agenţia mai retrogradase cu trei trepte, la ”B3”, nota de solvabilitate financiară acordată Ciprului.