Creditorii din România şi Ungaria sunt dependenţi de finanţarea de la băncile mamă din Europa Occidentală dar băncile din Cehia, Slovacia şi Polonia se finanţează în special din depozite şi vor continua să raporteze profit, a explicat Simone Zampa.
Industria bancară din România a raportat pierderi în ultimii trei ani, în timp ce creşterea numărului creditelor neperformante în Slovenia a sporit speculaţiile potrivit cărora statul membru al zonei euro ar putea avea nevoie de un pachet de asistenţă financiară.
‘Mediul operaţional general pentru băncile din Europa Centrală şi de Est va rămâne probabil dificil şi va continua să fie expus la riscurile externe, în principal la cele legate de zona euro. Ne aşteptăm ca industriile bancare din România, Ungaria şi Slovenia să continue să înregistreze pierderi’, susţine analistul Moody’s.
Cei mai mari creditori din Estul Uniunii Europene, inclusiv UniCredit, Raiffeisen Bank International şi Erste Group Bank, îşi reduc costurile pentru a compensa majorarea creditelor neperformante în regiune şi cerinţele mai dure privind capitalul.
Băncile străine care activează pe piaţa din Ungaria se confruntă cu cea mai mare taxă bancară din Europa, un program anterior de reducere a poverii creditelor ipotecare în valută şi creşterea creditelor neperformante.
Directorul Intesa Sanpaolo, Enrico Tommaso Cucchiani, a anunţat recent că banca italiană ar putea să-şi reducă prezenţa în Ungaria considerând că ţara vecină a devenit un ‘coşmar’ pentru industria bancară. Luna trecută, premierul Viktor Orban a declarat că obiectivul Guvernului de la Budapesta este să crească controlul investitorilor ungari asupra sectorului bancar local până la cel puţin 50%.
Cea mai mare bancă din Ungaria, OTP, concurează cu diviziile locale ale Erste, Raiffeisen, KBC Groep şi UniCredit.
Creditele neperformante ale băncilor slovene sunt estimate la aproximativ 7 miliarde de euro, adică 20% din PIB, ceea ce a alimentat speculaţiile că ţara ar putea fi nevoită să solicite un pachet de asistenţă financiară. Şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a avertizat că Slovenia se va confrunta cu o criză bancară severă dacă nu va acţiona rapid.
OCDE consideră că Slovenia ar trebui să recapitalizeze ‘băncile viabile’, iar deţinătorii datoriilor subordonate şi instrumentele de capital hibride ar trebui să absoarbă pierderile. Băncile de stat, cum ar fi Nova Ljubljanska Banka d.d. şi Nova Kreditna Banka Maribor d.d., ar trebui să fie vândute, iar băncile care nu sunt viabile ar trebui să fie închise, se arată în raportul organizaţiei.
Nivelul datoriei guvernamentale a Sloveniei a crescut anul trecut la aproximativ 48% din PIB, faţă de 16% în 2008, iar analiştii estimează că sprijinul guvernului pentru băncile de stat va duce la creşterea datoriei ţării cu aproximativ 3-4 miliarde de euro în acest an.
Sursa: Agerpres