Alpha Bank este o bancă de mărime medie din România (rating ”Baa3”, cu perspectivă stabilă), activitatea fiind concentrată în special pe creditarea IMM-urilor şi pe acordarea de credite ipotecare şi de consum.

Calificativul ”b2” pentru soliditate financiară reflectă profilul financiar modest al băncii, caracterizat de un nivel ridicat, deşi în declin, de credite neperformante, capitalizare adecvată şi dependenţă ridicată de finanţare de la bancă mamă, Alpha Bank din Grecia.

Moody’s consideră că în mod specific calitatea creditelor băncilor mamă şi a subsidiarelor lor este în strânsă legătură. cu toate acestea, calificativul ”b2” pentru soliditate financiară al Alpha Bank România nu este constrâns de ratingul mai slab al băncii mamă, Alpha Bank AE.

Moody’s se aşteaptă ca Alpha Bank România să-şi menţină o profitabilitate moderată în următoarele 12 – 18 luni, pe fondul reducerii provizioanelor şi a presiunilor asupra veniturilor nete din dobânzi.

Alpha Bank, al patrulea grup bancar din Grecia, a încheiat anul 2016 cu un profit net de 42,3 milioane euro, după pierderi de 1,37 miliarde euro în 2015, datorită creşterii veniturilor din dobânzi care au contrabalansat provizioanele mai mari pentru creditele cu probleme. Ponderea creditelor neperformante a scăzut la 38,1% din portofoliul de credite al Alpha Bank la finele anului trecut, de la 38,3% la sfârşitul lunii septembrie.

Creditorii din Grecia îşi vând subsidiarele din afara ţării, ca parte din planul Comisiei Europene de restructurare a principalelor bănci elene, ce vizează majorarea capitalului şi reducerea prezenţei lor peste hotare.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.