Revizuirea vine după ce agenţia de evaluare financiară şi-a redus estimările privind preţul ţiţeiului. Moody's a previzionat vineri că preţul petrolului s-ar putea redresa mai lent decât se aşteaptă companiile şi există riscul unui declin mai accentuat.

"Chiar în cazul unei redresări modeste faţă de actualul preţ, companiile producătoare se vor confrunta cu un nivel mai scăzut al fluxului de numerar. Punerea sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare ia în considerare faptul că majoritatea fundamentelor industriei sunt mai slabe şi au potenţialul de a justifica modificarea ratingurilor", se arată în comunicatul Moody's.

În ultimele zile, cotaţia petrolului Brent a atins cel mai redus nivel din ultimii 12 ani, coborând sub pragul de 30 de dolari/baril, după ce în luna decembrie Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis să nu îşi reducă producţia, pentru a pune capăt tendinţei de scădere a preţurilor, în pofida faptului că piaţa mondială suferă de pe urma unui exces de ofertă.

În ultimele 18 luni, preţul barilului de ţiţei a scăzut cu peste 75%. Săptămâna aceasta, În ultimele zile, cotaţia petrolului Brent a atins cel mai redus nivel din ultimii 12 ani, coborând sub pragul de 30 de dolari/baril.

Companiile petroliere – printre care Royal Dutch Shell Plc, Total SA şi Statoil ASA – au fost afectate de declinul preţului ţiţeiului. Printre companiile globale al căror rating ar putea fi retrogradat se află Schlumberger, Chesapeake Energy şi Alcoa.AGERPRES/