Moody’s a coborât ratingul HP la Baa1 de la A3. Chiar dacă noul rating este unul din categoria investment grade, perspectiva asociată este una negativă ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă.

"Noul rating reflectă estimările noastre potrivit cărora deşi HP va menţine o poziţie solidă în anumite zone de produse, profilul de credit al companiei pe termen mediu va rămâne mai slab decât se anticipa anterior", a declarat vicepreşedintele Moody’s, Richard Lane.

Agenţia de evaluare subliniază că aproximativ 75% din veniturile HP sunt asigurate de computere personale, servere pentru companii, imprimante şi servicii iar estimările arată că "aceste segmente vor înregistra creşteri modeste sau chiar stagnări în următorii ani".

De asemenea, Moody’s se aşteaptă ca veniturile HP să scadă cu 5% anul viitor iar marja de profit să se reducă la aproximativ 7% de la o medie istorică de aproximativ 9,8%.

Este pentru a doua oară în acest an când Moody’s decide să retrogradeze Hewlett-Packard. Celelalte două mari agenţii de rating, Fitch şi Standard and Poor’s, au coborât şi ele ratingul HP la finele anului trecut iar Fitch menţine în continuare o perspectivă negativă.

Retrogradarea ratingului a crescut costurile cu împrumuturile pentru HP, într-un moment în care producătorii de PC-uri sunt supuşi unor concurenţe crescute din partea smartphone-urilor şi tabletelor.
Sursa: Agerpres