Moody’s a retras ratingul deoarece apreciază că deţine informaţii insuficiente sau chiar inadecvate pentru a sprijini menţinerea ratingului.

Hidroelectrica deţine 273 de hidrocentrale şi este unul din principalii producători de energie din România.

Joi, agenţia a revizuit în scădere, cu două trepte, ratingul corporatist (CFR) şi ratingul PDR – probability of default (probabilitate de intrare în incapacitate de plată) al Hidroelectrica, de la ‘B2’ la ‘Caa1’, cu perspectivă negativă, finalizând astfel acţiunea din 20 iunie.

‘Retrogradarea cu două trepte a ratingurilor Hidroelectrica, la ‘Caa1’ urmează confirmării intrării voluntare în insolvenţă de către Tribunalul Bucureşti, în data de 20 iunie 2012. Ratingul ‘Caa1′ reflectă creşterea semnificativă a riscului de incapacitate de plată şi inerenta incapacitate de anticipare a evoluţiilor viitoare, în cazul procedurilor de insolvenţă’, susţine Richard Miratsky, vicepreşedinte Moody’s.

Totuşi, ratingul ‘Caa1’ include şi opinia Moody’s că cererea de insolvenţă în acest caz specific nu constituie o intrare imediată în incapacitate de plată a Hidroelectrica, deoarece compania se concentrează pe reorganizare sub administrare judiciară.

De asemenea, agenţia se aşteaptă ca Hidroelectrica să funcţioneze în continuare şi să-şi achite datoria, cel puţin pe termen scurt.

Hidroelectrica a solicitat insolvenţa pe 15 iunie 2012, pe fondul scăderii cifrei de afaceri în 2011 cu 10%, a cashflow-ului cu 27%, a datoriilor de peste 90 de zile la 470 milioane lei şi a unor pierderi financiare de 27 milioane euro în 2011 şi de 25 milioane euro în 2012.

Acţionarii Hidroelectrica sunt statul român, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, care deţine 80,0561% din capital, şi Fondul Proprietatea.
SURSA: Agerpres