Schimbarea perspectivei este prima acţiune de rating a Moody's asupra pieţei imobiliare din China din noiembrie 2012, se arată în raportul agenţiei de evaluare financiară publicat miercuri.

Vânzările de locuinţe ar urma să se reducă la cel mult 5% în 2015, mult sub avansul de 27% înregistrat anul trecut, estimează Moody's.

'Nivelul lichidităţilor la dezvoltatori va fi mult mai vulnerabil în 2014 şi riscul lor de refinanţare va spori, deoarece băncile devin mai selective în extinderea creditării, în urma recentelor intrări în incapacitate de plată din China', susţine analistul Franco Leung de la Moody's.

În martie, compania Shanghai Chaori Solar Energy Science & Technology a anunţat că este în incapacitate de plată a obligaţiunilor, primul caz în care Guvernul de la Beijing nu a intervenit pentru salvarea de la faliment.

'Am putea vedea mai multe anunţuri de faliment, nu doar la producătorii de panouri solare, ci şi în industria oţelului sau în cea minieră', susţine analistul Steve Wang, de la BOCI Securities Ltd., în Hong Kong.

Anunţul Chaori Solar a sporit speculaţiile că mai multe companii ar putea să nu reuşească să-şi achite datoriile de pe piaţa de obligaţiuni din China, estimată la 4.200 de miliarde de dolari, după ce Guvernul de la Beijing a anunţat că va permite pieţelor să aibă un rol 'decisiv' în economie. AGERPRES