În plus, Moody’s a precizat că ratingurile Toyota rămân sub supraveghere pentru o nouă retrogradare, având în vedere că în prezent ele includ şi o o treaptă de suport din partea băncilor şi guvernului japonez, care sunt la rândul lor sub revizuire pentru o posibilă retrogradare.

‘Revenirea profitului Toyota în perioada de până la finele exerciţiului financiar care se încheie în luna martie 2013 nu va fi atât de puternică pe cât am dori având în vedere scăderea cotei sale în diferite regiuni ale lumii, aprecierea yenului japonez şi preţurile ridicate la materii prime’, a anunţat Moody’s. Potrivit agenţiei de evaluare, ‘puterea competitivă a constructorilor auto japonezi va rămâne sub presiune pentru o perioadă prelungită de timp având în vedere condiţiile dificile de pe piaţă’.

Toyota este unul din principalii exportatori japonezi. Un yen puternic face exporturile japoneze mai puţin competitive, erodând profiturile atunci când sunt repatriate şi făcând mai scumpe exporturile.

În luna aprilie a acestui an Moody’s a ameninţat că va retrograda ratingul Toyota, după ce devastatorul cutremur şi tsunamiul din luna martie au afectat lanţurile de aprovizionare şi au obligat Toyota să închidă mai multe uzine din Japonia. O altă mare agenţie de rating, Standard & Poor’s, a coborât şi ea ratingul Toyota la începutul acestui an.
SURSA: Agerpres