numele mic, s-a indreptat spre altul cu care avea de discutat ceva. Insa, surpriza!, cei doi nu au recunoscut-o si i-au cerut sa paraseasca locul… Charlize era de nerecunoscut. Machiajul o imbatranea puternic, kilogramele in plus ii ingrosau corpul suplu, hainele nu mai erau ale ei. Transformarea era atat de reusita si totala, incat, pentru moment, toti au avut un soc. Rasplata a fost pe masura. Academia de Film din SUA i-a apreciat rolul de compozitie si i-a oferit in 2004 Oscarul pentru cea mai buna actrita intr-un rol principal. Dar membrii Academiei nu ar fi fost la fel de impresionati daca transformarea fizica nu ar fi fost dublata de profunzimea psihologica a personajului.E poate exemplul cel mai potrivit pentru ceea ce a insemnat intrarea celebrei actrite in pielea cumplitului personaj pe care il joaca in „Monstru”. O pelicula care isi are corespondentul intr-un eveniment recent petrecut in Statele Unite – chiar anul trecut. Prostituata Aileen Wuornos a omorat cu sange rece sase barbati, sase clienti, la proces pretinzand ca faptele sale au fost dictate de legitima aparare. „Monstru” vorbeste tensionant despre secretele bine pitite in spatele titlurilor se senzatie a caror „eroina” a fost Aileen, americanca executata anul trecut in Florida. Oricat de improbabil ar parea, pe fundalul acestei orori isi face locul si o poveste de dragoste care v-ar putea prinde nepregatiti. si, culmea!, regizoarea si scenarista Patty Jenkins (despre care nimeni nu a auzit mai nimic pana la aceasta pelicula) reuseste sa transmita totul extrem de convingator si fara ca momentele „delicate” sa para nelalocul lor in economia filmului. Patty Jenkins nu s-a temut de ceea ce ar fi putut spune ziarele si opinia publica si a intregit adevarul istoric cu o poveste de iubire fara sorti de izbanda. Ea le are ca protagoniste pe Aileen Wuornos si Selby Wall (interpretata de Christina Ricci), o tanara pe care parintii au trimis-o sa locuiasca impreuna cu o matusa pentru a se „vindeca” de homosexualitate.

Veteranele neobosite

Doua spectacole pe gustul iubitorilor de muzica

Cu o experienta muzicala rar intalnita si cu o placere de a canta transmisa prin fiecare por, cele doua doamne ale muzicii folk nu se potolesc nici la o varsta inaintata. Pentru ca muzica a fost si ramane viata lor. Ar putea sa stea la casa lor. Ar putea sa se ocupe de familii, sa cultive flori si, din cand in cand, cuprinse de melancolie, sa asculte muzica din generatia lor. Sau chiar propriile discuri, aflate la mare cautare in toata lumea. Dar ele au altceva de facut. Continua ceea ce au inceput cu multi ani in urma: promovarea muzicii folk cu orice ocazie si, in general, a muzicii cu mesaj. Daca pentru a o asculta si vedea pe incredibila Joan Baez mai avem de asteptat pana pe 11 iulie, cand artista va concerta la Sala Palatului, de o noua intalnire cu Cezaria Evora ne mai despart mai putin de doua saptamani. Pe 29 iunie, tot la Sala Palatului, „Diva desculta” va concerta pentru a doua oara la Bucuresti, acompaniata de un grup de muzicieni din Insulele Capului Verde si din Cuba. Desi canta diferit, provin din locuri cu cultura diferita si detin voci care nu incanta orice ascultaror de muzica, la 63 de ani cat are fiecare dintre ele, cele doua artiste au un singur crez: ca lumea poate fi vindecata prin muzica.

Harry Potter isi reia vrajile

Fanii simpaticului personaj se pot bucura din nou de el

„Harry Potter si prizonierul din Azkaban” marcheaza si cooptarea in echipa a unui regizor nou, spaniolul Alfolso Cuaron. Un eveniment care a innebunit de placere milioane de spectatori de pe glob a fost premiera celei de-a treia parti a aventurilor lui Harry Potter la scoala de Vrajitorie Hogwarts. Pe 18 iunie, povestea plina de imaginatie creata de scriitoarea J.R. Rowling si transpusa pe marele ecran de o pleiada de producatori ajunge si in Romania. Harry (Daniel Radcliffe), impreuna cu prietenii sai Ron (Rupert Grint) si Hermione (Emma Watson), revin ceva mai mari si mai stapani pe ei. Veti remarca insa atmosfera mai baroca si mai putin luminoasa decat in precedentele filme ale seriei. Distributia peliculei, pentru a carei productie s-a avut la dispozitie un buget de 130 de milioane de dolari, se imbogateste cu nume care sunt un motiv destul de convingator pentru oamenii mari: Emma Thompson si Gary Oldman.

Marc Anthony iubeste fara minciuni

Nu mai incape indoiala ca subtirelul Marc Anthony a reusit sa se impuna ca una dintre cele mai importante – si importate – figuri latino ale vremurilor noastre. Aparitia pe piata a celui mai nou material discografic al sau, „Amar Sin Mentiras” („Iubind fara minciuni”), capata o semnificatie aparte daca ne gandim ca este primul in care artistul canta numai in limba spaniola. Pentru acest al saselea album al sau, Marc a colaborat cu producatorul Estefano, cel care a reusit sa gaseasca combinatia potrivita pentru, spun criticii, a scoate in evidenta ceea ce are acesta mai bun. Implicate in proiect au fost si Orchestra Simfonica din Londra, dar si Amsablul de Corzi din Argentina. Albumul are 11 piese de facturi diferite si include un nou duet cu actuala sotie a cantaretului, Jennifer Lopez. Melodia se numeste „Escapammonos” si e a doua colaborare a vedetelor, dupa „No Me Ames”. Inca de la aparitia albumului de debut, Marc a atras atentia, facand valuri in muzica pop cu influentele sale latino. Vocea cu un timbru ragusit, cu o aparenta lipsa de intindere, a prins nesperat de bine. De la inceputul carierei, in 1997, Marc Anthony a vandut mai mult de opt milioane de albume in toata lumea, a castigat un premiu Grammy si nenumarate alte distinctii, si acum cuteaza a se gandi si la o cariera actoriceasca.

Patricia Kaas va canta la Bucuresti

Intrata de ceva vreme intr-un con de umbra din care iese numai pentru a sustine concerte cu muzica adevarata, fara artificii comerciale, Patricia Kaas porneste intr-un turneu de promovare a celui mai nou album al sau, „Sexe Fort” („Sexul tare”). Traseul propus de producatori nu a ocolit Romania, asa ca fanii acestei frantuzoaice cu talie fragila si voce care pare ca vine dintr-un corp de doua ori mai mare decat al ei vor putea sa se bucure de ea pe 21 iunie. Evenimentul marcheaza incheierea Sarbatorii Muzicii din Capitala. Este a treia oara cand Patricia Kaas concerteaza in Romania. Publicul romanesc a mai ascultat-o la Cerbul de Aur din 1992 si in 1998, cand ea a sustiunt un recital in Piata Constitutiei din Bucuresti.

Pictura combinata cu fotografia

„Fotografii recente” se numeste expozitia de lucrari semnata Ion Grigorescu, expozitie pe care o puteti vizita pana la sfarsitul lunii la Galeria Noua. Cu toate acestea, fotografia este numai o mica parte din creatiile artistului. Ion Grigorescu foloseste fotografia digitala pe care o combina cu pictura. Expozitia de la Galeria Noua cuprinde imagini recente, note de jurnal, fotografii din trecut dar si filme video. La aproape 60 de ani, bucuresteanul Ion Grigorescu se poate lauda cu mai mult de douazeci de expozitii in strainatate, incepand din 1979. Expozitia merita vazuta macar pentru combinatia orgininala intre fotografie, pictura, film. Sunt niste lucrari pe care e dificil sa ti le imaginezi. Avand in vedere ca artistul foloseste un amestecului de arte, acestea trebuie dozate cu multa atentie ca sa nu se transforme in kitsch. Daca Ion Grigorescu a reusit sa le imbine in proportii potrivite, va aprecia fiecare. Galeria Noua este deschisa de miercuri pana duminica, intre orele 11 si 19.

DJ Raoul si Ministry of Sound

„The Annual Romania 2004” este prima compilatie realizata dupa conceptul Ministry of Sound lansata in Romania. Aceasta are 16 piese dance – Simply Red, Despina Vandi, Deepest Blue, Linus Loves, Angel City, toate mixate de DJ Raoul. Ministry of Sound este, la ora actuala, cea mai mare casa de discuri de muzica dance independenta din Marea Britanie. Pana in prezent, casa de discuri a vandut peste 30 de milioane de albume. Totul a inceput in 1991, la Londra, unde a fost deschis clubul Ministry of Sound. Acesta a devenit foarte popular datorita muzicii care se asculta in club. Asa ca, incepand din ‘93, Ministry of Sound a lansat periodic diverse compilatii de succes. De acum cinci ani, firma are birouri si in Australia, si Germania si licentiati in Africa de Sud, Spania, Mexic, America de Nord, Portugalia, Orientul Mijlociu, si acum chiar si in Romania. si pagina de Internet www.ministryofsound.com este foarte populara: are 4 milioane de accesari lunar si 150 000 de abonati. Tot pe acest site gasiti si statia radio Ministry of Sound. Ascultare placuta.rn

rnSaptamina Bunuel – Dalirn

rnPentru ca se sarbatoreste centenarul Dali si pentru ca tocmai s-au publicat i Rominia volumele „Chipuri ascunse” al lui Salvador Dali si „Ultimul meu suspin” al lui Luis Bunuel, Institutul Cervantes din Bucuresti, Editura Humanitas si Ambasada Mexicului la Bucuresti au declarat ca itre 14 si 18 iunie este „Saptamina Bunuel – Dali”. Aceasta cuprinde o serie de evenimente culturale ce se vor desfasura la sediul Institutului Cervantes. Dintre acestea amintim documentarul „Dansul imaginilor: Dali si cinematograful” (miercuri, 16 iunie, ora 18.30) si producia „El fantasma de la libertad” (vineri, 18 iunie, ora 18.30).rn