Sunt probleme imense în România din cauza pandemiei de coronavirus. Ultima decizie a ministerului Educației a nemulțumit extrem de mulți elevi.

Monica Anisie, decizia care a pus pe jar toți elevii din România

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) contestă decizia Ministerului Educației și Cercetării de a proroga desfășurarea olimpiadelor școlare.

Marți, 3 noiembrie a.c, Ministrul Educației Monica-Cristina Anisie a semnat un ordin cu privire la anularea concursurilor școlare ce aveau să se desfășoare pe parcursul anului școlar 2020-2021. Semnalăm faptul că aceste competiții se pot susține într-un mod sigur, fără a încălca normele de siguranță și prin intermediul dispozitivelor din unitățile de învățământ.

Reprezentanții elevilor propun ca olimpiadele să se susțină în unitățile de învățământ, cu măsurile de protecție necesare și sub supravegherea cadrelor didactice. Ceea ce trebuie modificat la vechiul format este deplasarea elevilor pentru etapele județene/naționale. O soluție ar fi ca elevul să susțină probleme în unitatea de învățământ la care este școlarizat, ori în localitatea de domiciliu.

Aducem la cunoștință faptul că etapele internaţionale au fost organizate în contextul pandemiei din perioada martie 2020 până la data prezentă, prin platforme digitale, iar la acestea au participat ţări vecine României (Republica Moldova, Serbia, Bulgaria și Ucraina), precum și alte țări afectate de acest virus (Spania, Italia, SUA și China). Având în vedere faptul că suntem printre singurele țări care au luat măsuri de suspendare a acestor concursuri, solicităm ferm desfășurarea olimpiadelor școlare.

De asemenea, amintim faptul că olimpiadele promovează excelența școlară și împing elevii să studieze suplimentar, adesea cedându-și din timpul lor liber pentru studiu. Astfel, multor elevi români care doresc să se dedice, le sunt acordate anual premii recunoscute atât național, cât și internațional, precum și burse de performanță.

În acest sens, asociațiile de elevi din țară solicită Ministrului Educației Monica Anisie să reia demersurile necesare pentru organizarea olimpiadelor școlare, având în vedere faptul că educația trebuie să continue.

“O a doua anulare a olimpiadelor va demoraliza extrem de tare elevii care au obținut rezultate bune. Numărul olimpicilor nu este atât de mare încât infrastructura școlară să nu permită desfășurarea în condiții de siguranță. Cu eforturi minime se pot organiza competițiile pentru care elevii au muncit extrem de mult. Elevii nu ajung la performanță datorită școlii românești, ci cu multe resurse financiare din familiilor”, spune Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC.

“Suntem de părere că anularea olimpiadelor de anul acesta nu este o opțiune viabilă. Sunt mulți elevi care s-au pregătit temeinic anul acesta pentru a concura. În contextul în care toate țările au desfășurat competițiile, inclusiv state vecine României, nu văd de ce nu am putea organiza concursurile acestea în format online. Există numeroase metode prin care acestea pot fi monitorizate”, anunță Ana-Maria Groza, președinte AEBI.

“Dacă exista riscuri de infectare în momentul susținerii olimpiadelor, vor exista și în momentul susținerii examenelor naționale. Sunt o mulțime de examene care se dau online și o mulțime de țări a căror autorități au decis ca aceste olimpiade să se susțină, dar online. Sfătuirea mea este să luăm ca exemplu buna practica a țărilor vecine și nu să ne încăpățânăm și să anulăm întru-totul educația”, spune Paula-Livia Buda, președinte AEM.

„A elimina total olimpiadele și concursurile transmite un mesaj clar tuturor elevilor care depun eforturi considerabile <<aceștia nu contează, performanțele și efortul lor nu contează>>, vrea sa transmită doamna ministru Monica Anisie! Multe orașe nu acordă burse de merit, excelență și performanță, subminând astfel munca elevilor olimpici. Faptul că MEC decide să elimine în totalitate aceste competiții conturează un peisaj dezolant, în care societatea refuză să acorde vreun merit oricărui elev care își dedică timpul liber studiului extra, iar acest lucru este inadmisibil!”, anunță Matei Canavea, președinte AVE, conform unui comunicat remis capital.ro.

Sursa foto INQUAM / George Calin