În timp ce poporul german sărbătorea căderea căderea Zidului Berlinului, guvernele de la Bonn şi Paris discutau despre uniunea europeană monetară. Conform unor documente citate Der Spiegel, moneda iuibtă a nemţilor, marca germană, ar fi fost sacrificată pe altarul reunificării, eveniment de la care au trecut exact 20 de ani.

Fostul preşedinte francez Francois Mitterrand, decedat în 1996, şi-a condiţionat, în 1989, acceptul dat pentru unificarea germană de o poziţie favorabilă din partea guvernului de atunci al cancelarului german Helmut Kohl în ceea ce priveşte crearea unei monede europene unice.

Acest lucru reiese din protocolul – confidenţial până acum – referitor la conversaţiile dintre Mitterrand şi ministrul german al afacerilor externe, Hans-Dietrich Genscher, publicat de săptămânalul Der Spiegel.

otrivit acestui document, Mitterrand s-a plâns în faţa interlocutorului său de faptul că Republica Federală Germania (RFG) ‘frânează drumul spre o uniune economică şi monetară’. În răspunsul său, Genscher s-a angajat că va face o serie de concesii în această direcţie.

Preşedintele francez spera la o poziţie comunitară favorabilă uniunii monetare, cu ocazia următorului summit european de la Strasbourg (Franţa).

După cum aminteşte ‘Der Spiegel’, liderii europeni, reuniţi în oraşul francez menţionat, au realizat efectiv paşii necesari pentru o unitate monetară, sprijinind, totodată, planul de unificare germană al guvernului lui Kohl.

‘Probabil că nu ar fi existat o unitate monetară în absenţa procesului de unificare germană’, menţioneză la rândul său fostul preşedinte al Bundesbank, Karl-Otto Pohl.

Guvernul de la Berlin a prezentat miercuri un bilanţ foarte pozitiv al celor două decenii care au trecut de la reunificarea germană din 1990, în pofida menţinerii unor disparităţi între Est şi Vest. 

Istoria unităţii germane este un mare succes al istoriei

‘Situaţia de fapt este mai bună decât atmosfera’ care înconjoară acest subiect, a declarat presei ministrul de interne, Thomas de Maiziere.

Deşi între Vest şi Est se păstrează disparităţi, ‘aceasta nu schimbă cu nimic faptul că istoria unităţii germane este un mare succes al istoriei’, a subliniat ministrul.

El a aminitit că rata şomajului în Est, de obicei dublă faţă de restul ţării, a scăzut în august la 11,5%, cel mai scăzut nivel după 1992. Nici în ce priveşte educaţia, sănătatea sau transporturile, Estul nu are de ce să roşească, crede ministrul de interne.

Chiar dacă nivelul salariilor rămâne inferior celui din Vest, situaţia se va ameliora cu timpul, a mai afirmat de Maiziere, menţionând că, dacă 2,7 milioane de germani au migrat în ultimii 20 de ani din Est spre Vest, adesea se uită că 1,6 milioane au făcut drumul invers.

0-57827-09weltwirtschaftsgipfelinmuenchen1992propertyposter.jpg
‘Este adevărat că ar fi trebuit să preluăm (în Germania reunificată) mai multe lucruri venite din Est decât omuleţul verde de la luminile semafoarelor’, a admis totuşi de Maiziere.

Helmut Kohl, ”părintele” reunificării germane

Fostul cancelar german Helmut Kohl, ”părintele” reunificării germane care a avut loc în urmă cu 20 de ani, a avertizat vineri în legătură cu o Europă care-şi pierde încrederea în ea, îndeosebi din cauza crizei.

”Când aud discuţiile referitoare la Grecia, euro şi criza financiară am impresia că unii din Europa uită ce înseamnă pentru noi toţi o Europă unită”, a afirmat Kohl într-un discurs – un eveniment rar – rostit la Berlin în faţa unor reprezentanţi ai partidului său, Uniunea Creştin-Democrată.

Helmut Kohl, în vârstă de 80 de ani, dintre care 16 ani petrecuţi la Cancelarie, a estimat, de asemenea, că Germania ar putea suferi din punct de vedere economic dacă ar încerca singură să pună în practică măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

”Nu va servi cu nimic la continuarea unei politici naţionale rezonabile dacă n-avem aliaţi în această problemă la scară internaţională”, a adăugat fostul cancelar, care se deplasează în scaun cu rotile din cauza unor probleme grave de sănătate.

Kohl, care conducea fosta Germanie de Vest când a căzut Zidul Berlinului în 1989, a purtat negocieri ce au dus la reunificarea celor două Germanii, pe 3 octombrie 1990.

Potrivit unui sondaj publicat vineri de televiziunea ZDF, 84 % dintre germani consideră că reunificarea a fost un lucru bun, faţă de 14 % care au o opinie contrară.

Merkel, crescută în fosta Germanie de Est

Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat sâmbătă satisfacţia faţă de solidaritatea naţională care a permis reconstrucţia în Estul Germaniei după reunificarea ţării acum 20 de ani, relatează AFP.

Într-un mesaj video difuzat în ajunul marcării reunificării, Angela Merkel, care a crescut în fosta Germanie de Est, a afirmat că ea, ca majoritatea concetăţenilor săi, a fost surprinsă de rapiditatea cu care a avut loc reunificarea după mai puţin de un an de la căderea Zidului Berlinului.

0-57825-053472i.jpg‘Mă pregătisem să nu pot călători liber (în străinătate) decât după pensionare’, a recunoscut cancelarul german, făcând aluzie la interdicţia impusă majorităţii est-germanilor cu privire la călătoriile în Vest.

‘Pentru locuitorii fostei RDG aproape totul s-a schimbat’, a mai spus Angela Merkel, care a salutat curajul est-germanilor de a lupta pentru libertate, ca şi ‘valul de solidaritate’ din partea fostei Germanii de Vest care a contribuit cu miliarde de euro la modernizarea economiei din Est.

‘Numai datorită acestor eforturi comune am reuşit atât de repede să reconstruim’, a mai spus cancelarul.

Angela Merkel a recunoscut că restructurarea economiei planificate a fostei RDG antrenase o puternică rată a şomajului în Est, dar a precizat totodată că acesta este în prezent ‘în constantă diminuare’.