În jurul orei 11.30 GMT moneda euro era cotată la 1,3915 dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat de la finele lunii octombrie 2011. De asemenea, moneda euro s-a apreciat şi în raport cu yenul japonez, ajungând la 143,225 yeni, cea mai ridicată valoare din ultimele două luni.

Moneda euro este susţinută de declaraţiile încurajatoare ale preşedintelui Băncii Central Europene (BCE) Mario Draghi cu privire la evoluţia zonei euro, care potrivit celor mai recente estimări ale BCE ar urma să înregistreze o creştere economică de 1,2% în acest an în tip ce rata inflaţiei ar urma să fie de 1%.

'Aprecierea euro este un efect secundar al BCE, piaţa excluzând de acum încolo o nouă relaxare a politicii monetare a instituţiei', a spus Kathleen Brooks, analist la Forex.com.

'Comentariile lui Mario Draghi potrivit cărora euro este 'o insulă de stabilitate' au dat impresia că o nouă relaxare a politicii monetare a BCE nu este avută în vedere', a apreciat la rândul său Michael Hewson, analist la CMC Markets.

Măsurile de stimulare adoptate de băncile centrale pentru a susţine economia tind să afecteze monedele ţărilor respective, iar faptul că aceste măsuri sunt excluse în zona euro duce la aprecierea monedei unice europene.AGERPRES