Ultima oara cand dolarul a dat inapoi in fata leului s-a intamplat la 8 februarie 2000. Acum jumatate de an, cursul mediu comunicat de Banca Nationala scadea de la 18.601 la 18.587 lei/USD. La inceputul lunii august dolarul era cu 20% mai scump decat la sfarsitul anului trecut, adica destul de aproape de prognozele oficiale, care indicau o depreciere a monedei nationale de circa 25% pe intregul an.
Cresterea cursului valutar nu a fost cauzata de cereri ridicate ale bancilor sau ale clientilor acestora, ci de cumpararile sustinute ale BNR. Strangatoare ca furnica, Banca Nationala a agonisit, de pe piata valutara, cateva zeci de milioane de dolari in fiecare luna, consolidandu-si astfel rezerva valutara. in iulie, banca centrala a achizitionat 126 milioane dolari, suma la care s-au adaugat alte peste 200 milioane dolari din imprumuturi, emisiuni de titluri de stat, depozite atrase, dobanzi incasate etc. Cu totul, rezerva de valuta a BNR a ajuns la 2,2 miliarde dolari (fara a mai socoti si rezervele de aur, in valoare de 930 milioane dolari).
Deprecierea leului nu este singurul pret platit pentru aceste acumulari sanatoase ale Bancii Nationale. Efectul mult mai usor de observat este cresterea preturilor. Rata anualizata a inflatiei pe primele sase luni este de 41,6%, cu mult peste rata anuala calculata la intocmirea bugetului (27%), dar si peste cea prognozata, cu doua saptamani in urma, de premierul Mugur Isarescu (31-32%).
Economia romaneasca este inca foarte strans legata de moneda americana. Nu numai marfurile din import, dar si impulsurile telefonice, energia, produsele industriale, serviciile prestate populatiei au preturile sau tarifele stabilite in functie de cursul dolarului. Cresterea cursului valutar este mai mult samanta de inflatie decat rod al inflatiei.
Daca ritmul deprecierii lunare a leului fata de dolar s-ar mentine la 2,5 – 3% (cum a fost in primele sapte luni), atunci, de Revelion, cursul ar ajunge la aproape 25.000 lei/dolar. Ceea ce ar corespunde unei cresteri de 36% a monedei americane, care ar urca rata inflatiei la peste 40%.
Un asemenea bilant nesatisfacator este insa lesne de evitat. Scaderea achizitiilor valutare ale Bancii Nationale ar insemna franarea scumpirii dolarului si, in consecinta, a cresterii preturilor. Este ceea ce, probabil, se va intampla in urmatoarele patru luni si jumatate. De altfel, acumularile de valuta permit BNR sa faca fata atat platilor scadente in contul datoriei publice externe (307 milioane dolari pana la sfarsitul anului), cat si unor eventuale atacuri speculative asupra leului in lunile de toamna – iarna.