"Din punct de vedere al corelaţiilor economice, probabil că economia reacţionează la impozite mici şi la creştere economică mai puţin decât ne-am aşteptat. Pentru că se întâmplă asta, atunci trebuie să te orientezi către ceea ce teoria economică spune: impozitezi undeva mai sus, acolo în contul de profit şi pierderi, acolo unde manipularea, nu neapărat negativă, a cifrelor financiare este mai dificilă. Dacă taxezi cifra de afaceri nu mai faci loc de evaziune sau optimizare fiscală. Asta este cert. În schimb, din punct de vedere al business-ului şi al companiilor este probabil o lovitură. Economia reală nu o să vadă cu ochi buni lucrurile astea pentru că cifra de afaceri este conjuncturală, dependentă mult de factori externi", a spus Mitroi. 

El a precizat că guvernanţii au văzut că nu încasează conform aşteptărilor. 

"Pe guvernanţi îi înţeleg pentru că nu încasează conform aşteptărilor de creştere economică şi scăderilor de taxe şi impozite. Au şi ei dreptatea lor. Teritoriile în care noi operăm acum sunt necartografiate, în termeni de acomodare fiscală. Nu ştim cum funcţionează economia. Uitându-te la datele impecabile macroeconomice şi la datele fiscale care nu sunt deloc corelate cu cele macroeconomice, evident că nu a crescut evaziunea fiscală, mecanismul acţionează diferit de aşteptări. Probabil că trebuie să te gândeşti la o impozitare mai sus în contul de profit şi pierderi, dar care deşi este în trepte – nu mi-au plăcut niciodată treptele, poţi să manipulezi între distanţa foarte fină între trepte, ele sunt o invenţie administrativă şi nu au de-a face cu realitatea economică – trebuie ajustat aici, dar dacă impozitezi din teorie cifra de afaceri, cu cât urci mai sus în contul de profit şi pierderi, cu atât te adresezi unor conjuncturi care nu sunt întotdeauna în cea mai mare parte în controlul managerului. E drept că ele nu sunt manipulabile acolo sus şi optimizabile fiscal. Cifra de afaceri nu o poţi optimiza. Este doar o politică de încasare şi nu una pro business. Mi-ar fi plăcut să văd şi facilităţi la investiţii, de exemplu, pe termen lung pentru companii", a spus profesorul ASE. 

De asemenea, Mitroi a precizat că nu mai este loc de acomodare fiscală şi sunt necesare măsuri care să rezolve problema deficitului structural. 

"De aici nu mai e loc de acomodare fiscală. Trebuie să vii cu măsuri care să se adreseze deficitului structural. Niciunul dintre noi, oricât de pricepuţi am fi, nu ştim, pentru că teritoriul politicilor este necartografiat acum", a precizat Mitroi. 

Impozitul pe profit ar putea fi înlocuit cu un impozit pe cifra de afaceri în două sau trei trepte începând de anul viitor, potrivit noului Program de Guvernare. 

AGERPRES