În aceste zile, CCIR derulează o misiune în Statele Unite ale Americii, iar zilele trecute Mihai Daraban a avut o  întâlnire de lucru cu directorul şi Secretarul de Stat Adjunct pentru Europa în cadrul Departamentului pentru Comerţ (DoC) al Statelor Unite, Jay A. Burgess.

Creșterea schimburilor comerciale între cele două state, dar, mai ales implementarea în România a unui plan de acţiune în ceea ce priveşte comerţul (Romanian Commercial Action Plan) a fost unul din subiectele abordate în întâlnire. 

Departamentul pentru Comerţ consideră că România a făcut progrese vizibile în ceea ce priveşte creşterea transparenţei şi a predictibilităţii. DoC s-a implicat activ, împreună cu Ambasada Statelor Unite în Bucureşti, în implementarea acestui plan şi crearea unei continuităţi în acest sens, indiferent de situaţia politică.

,,CCIR îşi doreşte să se implice cât mai mult în acest proiect. Următoarea etapă a proiectului implică eficientizarea sistemului de achiziţii publice şi, implicit, creşterea transparenţei în acest domeniu. Este importantă implicarea cât mai largă a mediului de afaceri în acest demers”, a spus Mihai Daraban.

Potrivit lui Jay A. Burgess, poveștile de succes ale unor companii americane în România trebuie să fie cât mai mult promovate.

De asemenea, în cadrul vizitei, Preşedintele CCIR a avut o întâlnire cu Marjorie Chorlins, Vice-preşedinte pentru Europa în cadrul Camerei de Comerţ a SUA (USCC). 

În cadrul discuţiilor, Mihai Daraban a prezentat infrastructura de business de care dispune CCIR în România şi care este de un real ajutor pentru investitorii străini. De asemenea, a vorbit despre intenţia CCIR de a susţine un proiect legislativ asemănător FCPA (Foreign Corrupt Practices Act).