Laura Codruța Kovesi s-a prezentat, joi, la Parchetul General. Fosta șefă a DNA nu a vrut să facă declarații în fața presei. Instanţa supremă a admis miercuri plângerea lui Kovesi şi a decis revocarea măsurii controlului judiciar dispus împotriva ei de procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă în legătură cu aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa. Decizia ÎCCJ este definitivă.
Anterior, Kovesi nu avea voie, conform măsurii de control judiciar impuse săptămâna trecută să părăsească teritoriul României sau să desfășoare activitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație Justiție. Fosta șefă a DNA trebuia “să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemată” și “să nu intre în legatură cu mass-media cu privire la faptele pentru care se efectuează urmărirea penală în cauză”.
Tot joi, la Bruxelles, echipele de negociatori ai Parlamentului European şi ai Consiliului UE vor avea cea dea treia rundă de discuții pentru desemnarea primului procuror-şef european. Pentru această poziție candidează Laura Codruţa Kovesi, susținută de Parlamentului European. Contracandidatul pentru funcţia de procuror-şef european. Candidatul preferat de Consiliul UE este francezul Jean-Francois Bohnert.