“Elementul central al întâlnirii (de la Banca Naţională a României, n.r.) a fost acela de a vedea ce situaţie este în piaţă, care sunt soluţiile legate de lichiditate şi de o împletire mai bună a politicilor fiscale cu politica monetară pe care o realizează BNR, astfel încât să preîntâmpinăm în viitor diverse situaţii care pot fi interpretate, deşi, având în vedere că există o piaţă în continuă evoluţie, se pot întâmpla şi astfel de evoluţii. Soluţia este legată în special de lichiditate. Este atributul BNR şi specialiştii din BNR vor decide şi vor găsi soluţia care trebuie adoptată pentru a tempera această creştere a ROBOR, pentru că îngrijorarea a fost legată de ROBOR, şi probabil că ulterior domnul Guvernator vă va da mai multe relaţii despre deciziile luate la nivelul Consiliului de Administraţie”, a spus Mişa. 

Potrivit ministrului Finanţelor, în zona politicii fiscale trebuie să se ţină seama de două elemente, respectiv veniturile şi infuzia de capital. 

“Participarea mea (la întâlnirea de la BNR, n.r.) a constat în a discuta strict tehnic despre situaţia existentă astăzi, despre ce se întâmplă azi, despre evoluţia ROBOR-ului şi de a vedea care este pentru viitor cea mai bună abordare de a împleti politica fiscală cu politica monetară, pentru a crea în piaţă o stabilitate cât mai bună şi a face ca lucrurile să fie mai stabile pentru cetăţeni, pentru cei care iau credite de la bănci, pentru cei care au de plătit rate. Pe partea de politică fiscală sunt două elemente: elementul legat de venituri, care înseamnă o absorbţie de lichiditate din piaţă, şi totodată un element de infuzie de capital în piaţă prin cheltuirea banilor publici la nivelul tuturor ordonatorilor de credite. Noi vom încerca să colaborăm din acest punct de vedere şi mai mult decât am făcut-o până acum, pentru că a fost o colaborare şi există mai multe comisii în care activează atât reprezentanţi ai BNR, cât şi reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe. Cu siguranţă există soluţii şi, dacă urmăriţi, veţi vedea că deja dobânda overnight a scăzut. Numai pe baza unor discuţii şi a unei comunicări s-au produs nişte efecte. Sunt convins că deciziile care vor fi luate la nivelul Consiliul de Administraţie (al BNR, n.r.) vor fi influenţe pozitive la nivelul pieţei”, a subliniat Ionuţ Mişa. 

Consiliul de Administraţie (CA) al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, marţi, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an, se arată într-un comunicat de presă al băncii centrale. 

ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, era luni pe piaţa interbancară la nivelul de 1,8% la trei luni, faţă de 1,58% în şedinţa de vineri şi în comparaţie cu 0,87%, la începutul anului.

AGERPRES