Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, ministrul Finanţelor a participat, în perioada 4 – 5 decembrie 2017, la reuniunea Eurogrup în format extins şi la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN), care au avut loc la Bruxelles. 

„În legătură cu recomandarea primită de România (privind corectarea abaterii semnificative de la ajustarea deficitului structural – n. r.), ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, a arătat că România se angajează să ia măsurile necesare pentru a nu depăşi pragul de deficit bugetar de 3% din PIB. Referitor la anul 2017, oficialul român a menţionat că deja prognoza de toamnă a Comisiei Europene confirmă angajamentul Guvernului României de a rămâne în braţul preventiv al Pactului de Stabilitate şi Creştere. Pentru anul 2018, proiectul de buget propus menţine deficitul bugetar sub 3%, iar România îşi propune să ia măsuri de reducere a deficitului structural în paralel cu implementarea reformelor prevăzute în programul de guvernare”, se spune în comunicatul MFP. 

Agenda ECOFIN a inclus teme precum consolidarea Uniunii Bancare, respectiv propunerea de Regulament privind înfiinţarea unei scheme europene de garantare a depozitelor, pachetul legislativ referitor la măsuri de reducere a riscurilor în sectorul financiar-bancar, precum şi situaţia creditelor neperformante; cooperarea administrativă în domeniul TVA, concluziile Consiliului privind „Lista UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale’; decizii ale Consiliului privind implementarea Pactului de Stabilitate şi Creştere, incluzând recomandarea revizuită pentru România pentru corectarea abaterii semnificative de la ajustarea deficitului structural; Semestrul European 2018. 

Tot în cadrul reuniunii ECOFIN, reprezentanţii Comisiei au prezentat analiza anuală a creşterii 2018, raportul privind mecanismul de alertă pentru anul 2018 şi o recomandare a Consiliului privind politica economică a zonei euro. 

AGERPRES