Mirela Vaida, sfâșiată de durere de când a aflat că Rona Hartner a murit

Mirela Vaida este în doliu! Prezentatoarea TV este sfâșiată de durere de când a aflat că Rona Hartner s-a stins din viață.  A murit joi, 23 noiembrie 2023, la doar 50 de ani. Regretă că a murit din cauza cancerului la doar 50 de ani.

Cele două s-au cunoscut în cadrul emisiunilor de divertisment pe care le-au făcut împreună la Antena 1. Prezentatoarea TV a avut numai cuvinte de laudă la adresa ei. În ochii ei, Rona Hartner a fost „o explozie de energie și de talent”, „una dintre cele mai nonconformiste și mai libere” persoane pe care le-a cunoscut. „A fost un spirit liber, un nomad în cel mai frumos sens al cuvântului.” „Era credibilă, simpatică și un spirit liber.”

„Am aflat și eu, este cumplit pentru că toată lumea care a cunoscut-o pe Rona știe că a fost o explozie de energie și de talent. A fost una dintre cele mai nonconformiste și mai libere, ca spirit și ca pasiune pe scenă, ca efervescență, generozitate artistică. Am cunoscut-o în foarte multe emisiuni de divertisment pe care le-am făcut, la Revelioane, la ”Te cunosc de undeva” și unde a fost cu adevărat o revelație la fiecare transformare.

Despre Rona nu poți să vorbești în șabloane sau în forme, nu poți spune că a fost într-un anume fel. Știa să fie bine în toate felurile, era credibilă, era simpatică, avea culoare în tot ce făcea, a fost un spirit liber, un nomad, în cel mai frumos sens al cuvântului și asta pentru că era pretutindeni și peste tot se potrivea.

Cu spectacolul, cu ambianța, cu personajul, știa să se muleze pe fiecare stare, știa să facă glume, să fie empatică, să fie misterioasă, să fie feminină, cânta, juca, este cu adevărat cumplit ceea ce se întâmplă pentru că în ultima perioadă am tot pierdut artiști mari. Rona avea o tinerețe fără bătrânețe care nu merita să se termine așa. Rona va rămâne mereu nemuritoare pentru public și pentru cei care au cunoscut-o. Dumnezeu să o odihnească!”, a declarat, joi, Mirela Vaida pentru Playtech Știri.

Cine a fost Rona Harter?

Născută la data de 9 martie 1973 în București, Rona Hartner a fost o artistă română de origine germană și etnie romă, cunoscută atât ca actriță, cât și ca muziciană. Părinții săi erau un inginer proiectant și o economistă, iar Rona și-a petrecut copilăria la școala germană din București, la „Institutul Herman Oberth”, unde a studiat între 1979 și 1991.

După această perioadă, și-a continuat educația la Școala de Muzică „Titu Maiorescu” din București în anii 1991-1992, iar apoi a urmat cursurile Academiei de Teatru și Film din București, începând cu anul 1992.

Cariera sa artistică a prins amploare în anul 1996, când a fost descoperită de regizorul francez Tony Gatlif pentru filmul „Gadjo Dilo – Străinul Nebun”, realizat în România. Interpretarea sa remarcabilă nu numai că i-a adus numeroase premii, inclusiv Leopardul de Bronz la Festivalul Internațional de Film Locarno, dar a și deschis drumul către o carieră internațională.

Rona Hartner și-a extins paleta artistică explorând și alte domenii precum dansul și muzica. De-a lungul timpului, a dezvoltat abilități lingvistice remarcabile, vorbind fluent șapte limbi: română, germană, engleză, franceză, spaniolă, italiană și romani.