Fuga lui Marcel Răducanu

Italia era campioana mondială, celebrul titlu cucerit la Mondialul din Spania 82. Cu fabuloasa serie de 6 goluri consecutive în faza finală semnate de Paolo Rossi. Noi veneam după ratarea calificării la El Mundial, deși bătusem Anglia la București, 2-1, goluri Marcel Răducanu și Anghel Iordănescu, din penalty, și egal, 0-0, pe Wembley. La București, faimosul gol al lui Răducanu, care a fost scos din toate statisticile, după ce Marcel a fugit în RFG în vara lui 1981. Aceleași statistici, realizate de regimul ceaușist, în care echipa României figura că a evoluat în 10 jucători!

La 37 de ani a bătut Italia, Campioana Lumii

După ratarea calificării s-a declanșat un cutremur la nivelul fotbalului românesc. Ca o soluție de avarie, a fost chemat antrenor al naționalei un tehnician de 36 de ani, care făcuse minuni la o echipă de provincie, Corvinul Hunedoara. Era Mircea Lucescu. A fost numit provizoriu. Dar Lucescu, călit nu doar sub furnalele Hunedoarei, ci și în copilăria lui săracă, de băiat care căra un cărucior de salată pe Dealul Văcăreștilor, a luat hățurile. Continuarea se știe. Lucescu a reușit imposibilul. A calificat România la Euro 84. A bătut Italia la București, 1-0, gol Bölöni din pasa lui Balaci, magnifica noapte cu 80.000 de torțe pe fostul „23 August”. Avea 37 de ani.

Linia Craiova Maxima – Corvinul

În perioada calificărilor a făcut mii de kilometri să descopere și să crească jucători. Cred că a fost marea lui pasiune, pe care a păstrat-o peste tot pe unde a trecut. Hunedoara, Dinamo, Pisa, Brescia, Rapid, Galatasaray, Beșiktaș, Șahtior, Dinamo Kiev… La un meci Steaua- Farul în Ghencea, l-a văzut pe Gheorghe Hagi. Hagi era o mare speranță a fotbalului nostru. Lucescu l-a luat la națională, să crească lângă Balaci, Bölöni, Ștefănescu, Klein, Cămătaru și toți ceilalți uriași fotbaliști ai liniei Craiova Maxima – Corvinul.

Unde a ajuns Gică Hagi se știe. A jucat la Euro 84 și la alte 5 turnee finale de Mondiale și Europene pentru Tricolor.

Astăzi, Mircea Lucescu și Gică Hagi ajung împreună în Germania pentru România. La un Campionat European. După 40 de ani.