Mircea Geoană a adăugat că țara vecină trebuie să folosească mai multe oportunități oferite de Parteneriatul cu NATO și cu Uniunea Europeană.

„Statutul de neutralitate nu înseamnă că Republica Moldova nu poate lucra împreună cu NATO. Dimpotrivă, NATO dezvoltă un sprijin politic și practic pentru Republica Moldova, susține intențiile politice de aderare la Occident, precum și întărește rezilienţa statului.

Pentru că reziliența este un factor cheie pentru Republica Moldova”, a spus el joi, 13 aprilie, în cadrul Conferinței privind securitatea Mării Negre de la București.

S-a lansat Grupul Operativ NATO-UE

Secretarul general adjunct a subliniat că Republica Moldova este ținta unui război hibrid menit să creeze și mai multă instabilitate în regiune, și de aceea trebuie să ne consolidăm rezistența individuală și colectivă.

„Republica Moldova este țara împotriva căreia instrumentele hibride sunt folosite la maximum pentru a împiedica dezvoltarea economică și a duce la o mai mare instabilitate în regiune.

Prin urmare, trebuie să ne consolidăm reziliența individuală și colectivă pentru a face față întregii game de provocări – de la atacuri convenționale la atacuri cibernetice, dezinformare și încercări de a interveni în democrațiile și economiile noastre”, a declarat Mircea Geoană adăugând că „partenerii și aliații NATO pot învăța multe unii de la alții”.

„Recent, a fost lansat Grupul operativ NATO-UE pentru reziliența infrastructurii critice”, a mai spus el.

Ministrul moldovean al Apărării susține că țara sa este în pericol din punct de vedere militar

Ministrul Apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, a declarat că țara sa este „supusă riscurilor militare”, dând drept exemplu încălcarea spațiului aerian de către rachetele rusești. Acesta acuză, totodată, acțiuni subversive ce fac parte dintr-un război hibrid.

,,Republica Moldova este supusă, la fel, riscurilor militare, drept exemplu pentru comunitatea internațională servește încălcarea spațiului nostru aerian de către rachetele rusești. Sigur că, noi analizăm și monitorizăm îndeaproape situația de securitate în regiunea transnistreană, în zona de securitate, precum și în proximitatea geografică a Republicii Moldova. Afirmăm că situația rămâne calmă, dar volatilă cu unele elemente de imprevizibilitate”, a afirmat acesta.

Anatolie Nosatîi a adăugat că ,,în țara mea se desfășoară acțiuni subversive din arsenalul unui război hibrid. Această situație ambiguă pune, de asemenea, o presiune enormă asupra sectorului securității de apărare națională. Cu toate acestea, Guvernul Republicii Moldova rămâne dedicat în vederea asigurării siguranței și securității populației, precum și consolidării rezilienței naționale”.