O nouă strategie NATO pe flancul estic

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri, cu ocazia unei vizite la Brigada Multinaţională Sud-Est din Craiova, că NATO pregăteşte o nouă arhitectură de apărare şi descurajare pe flancul estic, un flanc estic mult mai profund şi modificat de venirea Finlandei ca nou membru al Alianţei.

„Aici este un loc în care Alianţa Nord-Atlantică îşi întăreşte prezenţa pe flancul estic. Mă bucur să văd aici aliaţii din Polonia, din Portugalia, din Macedonia de Nord alături de militarii români, pregătindu-se împreună şi fiind gata să facă parte din noua arhitectură de apărare şi descurajarea NATO pe care Alianţa o pregăteşte chiar în acest este moment.

Este un moment important pentru istoria Europei şi este un moment în care avem nevoie să continuăm să sprijinim Ucraina, dar să şi ne întărim apărarea şi descurajarea pe flancul estic, un flanc estic mult mai profund şi modificat de venirea Finlandei ca nou membru al Alianţei şi de venirea, credem noi rapidă, a Suediei. Aceasta va face să avem un flanc estic care merge de la Marea Barenţ la Marea Baltică, la Marea Neagră şi la Dunăre, şi la Marea Mediterană”, a afirmat Mircea Goană, la finalul vizitei efectuate la Brigada Multinaţională Sud-Est din Craiova.

Acesta a mai spus că Brigada Multinaţională Sud-Est reprezintă „un excelent model de interoperabilitate la nivel NATO”.

„Prezenţa mea astăzi aici este de a încuraja aliatul român şi aliaţii noştri din NATO prezenţi aici să se pregătească pentru următorul nivel de apărare, de exerciţii în comun, de interoperabilitate şi de operaţiuni militare de tip multi-domeniu (…) Un excelent model de interoperabilitate la nivel NATO şi vreau să mulţumesc militarilor români şi craiovenilor mei, pentru că această unitate de elită ne face să fim mândri de aliatul român şi de armata română”, a arătat oficialul NATO.

Momentan, niciun risc la adresa securităţii ţărilor aliate

Întrebat dacă sunt alte îngrijorări în acest moment, având în vedere tot ceea ce se întâmplă în Ucraina, secretarul general adjunct al NATO a spus că nu există un risc la adresa securităţii ţărilor aliate, însă nu totdeauna ceea ce se vede în plan militar tradiţional reprezintă şi întreaga realitate.

„Nu vedem în acest moment un risc la adresa securităţii ţărilor aliate. Federaţia Rusă are dificultăţi semnificative în lupta împotriva Ucrainei, dar asta nu înseamnă că Rusia nu rămâne o naţiune imprevizibilă şi periculoasă. Şi nu totdeauna ceea ce vedem în plan militar tradiţional reprezintă şi întreaga realitate.

Republica Moldova: război hibrid total declanşat de Kremlin împotriva direcţiei pro-occidentale a acestei ţări. În ţările aliate: atacuri cibernetice, atacuri hibride, dezinformare, manipulare de opinie publică, alterare a sistemul nostru democratic. Este un lucru care se întâmplă şi de aceea la NATO suntem vigilenţi atât la dimensiunea militară tradiţională şi uitaţi-vă cât de robust, şi cât de coerent, şi cât de energici acţionăm nu numai la nivel de NATO, dar şi cu societăţile noastre în faţa unei nevoi de a avea o rezilienţă de societate mai pronunţată.

Până la urmă rezilienţa fiecăruia dintre noi reprezintă prima linie de apărare NATO. Dar sunt convins de faptul că în pofida dificultăţilor uneori socio-economice, efectele războiului nu sunt uşor de contracarat, vom înţelege că avem nevoie unii de alţii şi că numai împreună putem reuşi”, a mai spus el.

După vizita la Brigada Multinaţională Sud-Est din Craiova, Mircea Geoană a susţinut, la Universitatea din Craiova, prelegerea „Inovaţie, transformare şi securitate – De la economie de război la un nou model economic”, eveniment organizat în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite la Bucureşti şi NET/New Economy Trust. Oficialul NATO a menţionat că va merge şi în comuna Mischii, unde va vizita Compania ClusterPower, care a construit aici cel mai mare centru de date şi de inteligenţă artificială din regiune.