Geoană a precizat că nu doreşte să-şi facă în această perioadă campanie în interiorul PSD şi a reafirmat că, dacă este nevoie de el într-o formă sau alta, va fi dispus 'să pună umărul'.

'Nu sunt obsedat de funcţii, am mâncat pâinea asta, am fost preşedintele PSD, ce vreţi să mai demonstrez? Că pot câştiga un congres? L-am câştigat în faţa d-lui Iliescu, congres de congres. Deci nu asta este problema, ci dacă avem un răspuns de fond, dacă înţelegem gravitatea acestui moment, dacă înţelegem severitatea mesajului pe care l-am primit şi acest lucru depăşeşte persoana lui Ponta, lui Dragnea, lui Geoană sau oricui altcuiva. Deci, dacă avem într-adevăr un răspuns ideologic de resursă umană, de deschidere a partidului către societate, atunci voi pune umărul. Dacă voi vedea că vrem să continuăm în acelaşi mod, îmi pare rău, nu mai merită să mai facem odată ceea ce am încercat şi nu a funcţionat. Acesta este momentul adevărului pentru PSD', a declarat Geoană la Casa Titulescu.

În opinia sa, 'pâinea' de preşedinte al PSD nu este una uşoară. 'Am mâncat pâinea asta, am condus partidul într-un moment complicat, când eram în opoziţie şi când căzusem de pe cai foarte mari, după pierderea preşedinţiei de către dl Năstase. Am mâncat pâinea asta şi nu este o pâine uşoară. Ceea ce mă mâna pe mine în această perioadă, să încerc să ajut un partid important al României, al sistemului democratic românesc, să înţelegem că aşa nu putem să continuăm şi că avem nevoie de schimbări, dincolo de personajele care conduc partidul, aceştia sau alţii, de o schimbare mult mai profundă, de întoarcerea către o societate care s-a schimbat în mod accelerat şi pe care dacă nu o înţelegem, nu o ascultăm şi nu redevenim o stângă autentică, modernă şi credibilă, suntem condamnaţi uşor, uşor, la plafonare politică şi uşor, uşor, la irelevanţă politică. Vreau să fac ca aceasta mişcare de stânga importantă a României, importantă şi pentru cei care nu ne votează, să devină un model de partid european democratic, cu valori şi cu principii de stânga autentice', a susţinut Geoană.

El a dorit să 'tragă un semnal prietenesc de alarmă şi pentru colegi de la PNL, care sunt acum pe cai mari, sunt în siajul popularităţii evident în creştere a noului preşedinte'.

''Au aceeaşi problemă ca şi noi. Sunt partide care au nevoie de transformare în profunzime şi dinspre dreapta vor veni mişcări care să conteste aparenta supremaţie a noului PNL. Lumea este nemulţumită de noi toţi, de întreg sistemul politic. Şi dacă nu înţelegem cu toţii că acest moment este momentul adevărului pentru întreaga clasă politică românească, vom fi condamnaţi la irelevanţă şi dispariţie graduală de pe scena politică românească.', a opinat fostul preşedinte al PSD.

Mircea Geoană a mai spus că ar fi fost imposibil de organizat un congres al PSD în câteva săptămâni. 'Era mai degrabă un semnal de disperare decât de relansare a partidului. Avem nevoie să luăm decizii la calm, întotdeauna după pierderea unor alegeri atât de importante emoţiile sunt mari, acuzele sunt intense şi riscul de a avea decizii pripite este, de asemenea, foarte foarte mare. În al doilea rând, în statutul PSD se spune extrem de clar că preşedintele partidului, ca şi candidatul la preşedinţie sunt aleşi cu votul tuturor membrilor PSD. (…) Deci, va fi un moment al adevărului pentru PSD', a argumentat Mircea Geoană.AGERPRES