Subiectul preţurilor crescute şi al ratei inflaţiei ţine de ceva vreme prima pagină a ziarelor din Romania, mai ales după ce INS a anunţat recent că rata anuală a inflaţiei a urcat la 13,8% în luna aprilie a acestui an, de la 10,2% în luna martie.

Avertisment crunt pentru România! Nu scăpăm de recesiune. Mircea Badea: Nu am nicio îndoială

În acest context, Mircea Badea, realizatorul emisiunii „În gura presei” de la Antena 3, a criticat afirmaţiile făcute de către preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi a explicat ce înseamnă, de fapt, inflaţia.

Mai mult, vedeta Antena 3 a atras atenţia că România nu va scăpa de recesiune: „Sunt 100% sigur că va veni”.

„Eu râd mult. Când l-am auzit astăzi și pe domnul Ciolacu mă bucuram ca un copil de Crăciun.

În opinia domnului Adrian Vasilescu, consilier de strategie la Banca Națională a României, o variantă pentru oprirea creșterii inflației ar fi majorarea impozitelor. Nu există ceva mai drăguț de atât. Susțin. Râd mult. (…)

Zice domnul Vasilescu „să sperăm că nu va fi o recesiune”. Eu sunt 100% sigur că va veni o recesiune. Nu am nicio îndoială”, a declarat, marţi, Mircea Badea.

Mircea Badea a explicat cum apare, de fapt, inflaţia: „Domnul Ciolacu bate câmpii într-un fel sălbatic”

Vedeta Antena 3 l-a atacat pe Marcel Ciolacu ca urmare a declaraţiei acestuia, potrivit căreia „42% din inflație se datorează prețului la energie”.

Mircea Badea a explicat că infaţia duce la creşterea preţurilor şi nu invers. Iar inflaţia este generată de către Guvern şi poate fi asimilată chiar cu o taxă sau cu un impozit.

„Atât să rămână și în urma mea din punct de vedere mediatic. (…) Dacă rămâne asta sunt fericit. Am lăsat ceva în urma mea”, a mai precizat Mircea Badea, la finalul explicaţiilor date marţi seară.

„Nu există o inflație a prețurilor, există o creștere a prețurilor. Inflația este doar a masei monetare. Cum creștem masa monetară? Prin tipărire de bani.

Ecuația este așa: guvernele au nevoie de bani mulți. De unde fac rost de bani? În principiu din taxe și impozite sau din împrumuturi. Când cheltuielile exced orice fel de taxe și impozite și împrumuturi, ce faci? Tipărești.

În timp, asta duce la inflație, care duce la creșterea prețurilor. Nu creșterea prețurilor aduce inflația. Cu toată dragostea, domnul Ciolacu bate câmpii într-un fel sălbatic.

Inflația nu se datorează niciodată niciunui preț. Inflația generează creșterea prețurilor. Inflația are un singur fel de a apărea: guvernele tipăresc bani. De aia inflația este o taxă.

Dacă eu sunt guvernul și dumneavoastră îmi dați mie taxe și impozite și eu tipăresc mulți bani pe care îi bag în circulație prin faptul că eu plătesc ce am nevoie să plătesc și dumneavoastră vă cresc prețurile ca atare.

Dacă dumneavoastră v-au crescut prețurile cu 14%, adică plătiți cu 14% mai mult, înseamnă că eu guvernul v-am aplicat o taxă de 14%. Cum a apărut acel 14%? Prin faptul că eu am tipărit bani și am cheltuit. Inflația este întotdeauna generată de guverne. Inflația este o taxă. (…)

Atât să rămână și în urma mea din punct de vedere mediatic. Inflația este un impozit. Dacă rămâne asta sunt fericit. Am lăsat ceva în urma mea”, a declarat Mircea Badea în emisiunea sa.